Go to Top

Dežela zagonskih podjetij: s spremembo zakonodaje

Da bi lahko Slovenija postala dežela zagonskih podjetij, so na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pripravljeni spremeniti tudi Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1).

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Dežela zagonskih podjetij v načrtovanju

Ta teden je bil sprejet letošnji akcijski načrt, v katerem je vlada skupaj s start up skupnostjo v Sloveniji opredelila 17 ovir in predlogov aktivnosti za njihovo odpravo.

Med konkretnimi spremembami navajajo na primer vzpostavitev registra zagonskih podjetij. Vodil ga bo Slovenski podjetniški sklad in bo osnova za dodelitev ugodnosti zagonskim podjetjem v skladu z nedavno sprejetim Zakonom o spodbujanju investicij. o katerem smo že pisali. Preučili bodo tudi možnosti, kakšne olajšave bi lahko ponudili tujim investitorjem.

dežela zagonskih podjetij

Da bi bilo lažje zaposlovanje tujcev v zagonskih podjetjih, je vlada napovedala tudi spremembo Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Ta bo omogočil. da bi dežela zagonskih podjetij zaživela tudi navzven – z zaposlovanjem tujcev. Med drugim bi v ta namen omogočili tudi digitalizacijo postopkov zaposlovanja.

Ustanovitev, dokapitalizacija in financiranje zagonskih podjetij

Dobrodošle spremembe za zagonska podjetja se obetajo tudi na področju ustanovitve podjetij, dokapitalizacije in financiranja zagonskih podjetij.

Na MGRT bodo zato med drugim preučili že omenjeno možnost spremembe ZGD-1. S tem bi za zagonska podjetja odpravili omejitve pri investiranju v več kot 4 podjetja v enem letu. Odpravili bi tudi omejitve pri dezinvestiranju oziroma izstopu solastnikov, ko ima podjetje izgubo. S spremembo ZGD-1 bi omogočili tudi dajanje navodil zaposlenim v angleškem jeziku.

>>> Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Pridružite se nam na našem skupinskem svetovanju, kjer boste izvedeli vse o postopkih pred in med registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti!

Napovedali so tudi rešitev za nagrajevanje zaposlenih soustanoviteljev z različnimi opcijami.  Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti je sicer ob tem opozorilo, da ni problem v tem, da se nagrajevanje zaposlenih npr. z lastniškimi deleži obravnava kot prihodek iz delovnega razmerja in ne kot kapitalski dobiček, kot si želijo v zagonskih podjetjih. Jedro problema vidijo v visoki obdavčitvi dela. Zato bo to področje, ki naj bi se ga lotili skupaj z Ministrstvom za finance.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

V povezavi z ustanavljanjem podjetij pa bo zaživel pilotni projekt, v katerem investitorji ne bodo rabili biti fizično prisotni v Sloveniji. V tem primeru bi avtentikacija ob ustanovitvi podjetja potekala preko video konference. Za zagonska podjetja bi naj določili tudi izjemo glede potrdila o nekaznovanosti.

>>> Zagonska podjetja lahko dobijo priložnost tudi na mednarodni konferenci Podim.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja