Go to Top

Investicije bomo spodbujali z novim zakonom

Vlada je sprejela predlog zakona o spodbujanju investicij, ki določa ustrezne pravne podlage, ki naj bi spodbudile začetne investicije. Za ta namen je v naslednjih dveh letih predvidenih nekaj več kot 24 milijonov evrov. Če tudi vi iščete sredstva za vaše podjetje, vam z nasveti pomagamo na brezplačnem izobraževanju Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?
Predlog novega zakona določa, kakšne oblike so lahko investicije, ter pogoje, merila in postopek dodeljevanja investicijskih spodbud. Njegov cilj je, poleg že omenjene določitve ustrezne pravne podlage, z uvedbo ustreznih spodbud in aktivnosti investitorje privabiti k trajnemu investiranju na območju Slovenije. Na gospodarskem ministrstvu so namreč prepričani, da so za zagotovitev dolgoročne blaginje prebivalcev potrebne investicije, ki bodo prispevale k prehodu v zeleno, z viri gospodarno in nizkoogljično krožno gospodarstvo.

V skladu s predlogom zakona so investicije lahko dane v naslednjih oblikah:

investicije

  • subvencije,
  • kredita, garancije in subvencionirane obrestne mere ter
  • nakupa nepremičnine v lasti samoupravne lokalne skupnosti po ceni, ki je nižja od tržne.

Investicije so seveda pomembne tudi pri zagonu podjetij. Ustanovitev podjetja je vsekakor lažja, če bodoči podjetnik za to pridobi kakšno izmed različnih subvencij, ki so na voljo. O pridobivanju sredstev razlagamo na brezplačnih izobraževanjih o evropskih sredstvih in poslovnem načrtu.

Domače in tuje investicije bodo izenačene

S predlogom zakona vlada uvaja iste ukrepe spodbujanje investicij tako za domače kot za tuje vlagatelje. Trenutno ima namreč Slovenija Zakon o spodbujanju tujih investicij in internacionalizacije podjetij, ki med drugim določa ukrepe le za spodbujanje tujih investicij. To pa postavlja domače investitorje v neenakovreden položaj v primerjavi s tujimi.

izobraževanje

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Poslovni načrt potrebujete, ko boste iskali investitorje, pri pridobivanju kreditov in nepovratnih sredstev.

Več informacij

Katere bodo strateške investicije?

Predlog zakona opredeljuje tudi strateško investicijo, in sicer bo to v predelovalni in storitveni dejavnosti investicija v vrednosti vsaj 40 milijonov evrov, ki bo ustvarila vsaj 400 delovnih mest. Investicije v raziskovalno-razvojni dejavnosti pa bodo strateške, če bodo vredne vsaj 20 milijonov evrov in bodo ustvarile vsaj 200 delovnih mest.

Za vsako strateško investicijo bo skrbela delovna skupina, ki jo bo vodil predstavnik gospodarskega ministrstva, v njej pa bo tudi predstavnik ministrstva za okolje in prostor.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja