Go to Top

Krajši delovni čas od polnega in popoldanski s. p. ne sodita skupaj

Mnogi (bodoči) podjetniki naše podjetniške svetovalce na VEM točki DATA veliko sprašujete o tem, če lahko ob zaposlitvi za krajši delovni čas od polnega odprete popoldanski s. p. To ne gre, saj je popoldanski s. p. mogoče odpreti le v primeru, ko ste pri delodajalcu zaposleni za polni delovni čas, tj. 40 ur na teden. Če ste zaposleni za krajši delovni čas od polnega, pa se za preostanek do celotnega delovnega časa lahko zaposlite v svojem podjetju. Registrirate s. p. ali d. o. o. in plačujete preostanek zavarovanja do polnega zavarovanja (40 ur/tedensko) v svojem podjetju. Kaj pa storiti, če ste že polno samozaposleni in se vam ponudi pogodba o zaposlitvi?

Pridite po brezplačen nasvet!

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kako samostojni podjetnik čim bolje izkoristi poslovne priložnosti? Že poznate vse prednosti, ki jih prinaša samozaposlitev?

Več informacij

Pogodba za krajši delovni čas od polnega ne sodi k popoldanskemu s. p.

Krajši delovni čas od polnega in popoldanski s. p. ne sodita skupajKot smo že velikokrat pisali, popoldanski s. p. lahko odprejo le osebe, ki so pri delodajalcu zaposlene za polni delovni čas oziroma 40 ur na teden. Delodajalec mu plačuje vse obvezne prispevke socialnega zavarovanja, oseba, ki popoldanski s. p. odpre, pa mora plačevati pavšalne prispevke. Preberite si tudi članek Če ste popoldanski s. p., prispevkov ne boste plačevali dvakrat. Prispevki so letos nižji kot lani, verjetno pa vas zanima tudi, v katerih primerih lahko popoldanski s. p. plačuje polovične prispevke.

Brezplačno izobraževanje o s. p.

Kdor opravlja dejavnost kot postranski poklic (popoldanski s. p.),  je obvezno zavarovan za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni in za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, nastale pri opravljanju te dejavnosti. Prispevke plačuje v pavšalnih zneskih.

Če imate pogodbo za krajši delovni čas od polnega, se lahko za preostanek časa oziroma za preostanek manjkajoče tedenske delovne obveznosti samozaposlite oziroma zaposlite v d. o. o. V tem primeru se za preostanek ur do polnega delovnega časa vpišete v obvezna socialna zavarovanja. To lahko uredite bodisi na VEM točki DATA, lahko pa kar iz vaše pisarne – v ta namen pa smo na DATI pripravili seminar, na katerem vam korak za korakom povemo, kako morate pravilno izpolniti vse prijave, odjave in spremembe socialnih zavarovanj preko M obrazca.

Več o M obrazcih

Kaj pa narediti,  če že imate s. p. in se vam ponudi zaposlitev?

Če se samostojnemu podjetniku, ki ima redni s. p., ponudi možnost za zaposlitev za krajši delovni čas od polnega, denimo za 20-urni, bo ravnal takole. Delavec, torej samostojni podjetnik, se mora za polovični delovni čas prek svojega s. p. prijaviti v zavarovanje za preostalih 20 ur, ki mu manjkajo do polne zaposlitve in polnega zavarovanja. Prek s. p. bo tako plačeval prispevke za 20-urni delovni čas. V primeru, da se vam pogodba izteče, se morate odjaviti iz zavarovanja za s. p. za 20 ur in sledi prijava v zavarovanje s. p. za polnih 40 ur. Vse to lahko urejate preko M obrazcev iz domačega naslonjača.

Pri tem opozarjamo, da če ste zaposleni denimo za polovični delovni čas, tj. 4. ure na dan, ne morete odpreti s. p. za 2 uri dnevno. Vedno morate računati na to, da ste v kakrššni koli kombinaciji zaposleni za 8 ur dnevno oziroma 40 ur mesečno.

Brezplačno izobraževanje o s. p.

Če ste zaposleni za krajši delovni čas od polnega, ne morete odpreti popoldanskega s. p., temveč rednega.

Klikni in deli

V primeru, da imate redni s. p. in se vam ponudi pogodbo za polni delovni čas, imate dve možnosti. Ali samostojno podjetje zaprete in se zaposlite v delodajalčevem podjetju, lahko pa postanete nosilec dopolnilne dejavnosti – popoldanski s. p.  in tako lahko nadaljuje z opravljanjem svoje dejavnosti. V tem primeru se mora takrat še samostojni podjetnik (redni) en dan pred zaposlitvijo odjaviti iz zavarovanja, ki ga je plačeval sam ob statusu samostojnega podjetnika, da ga bo lahko delodajalec nato prijavil v sistem obveznega socialnega zavarovanja (PIZ).

Več o tem je naša podjetniška svetovalka zapisala v članku Ste samostojni podjetnik in ste dobili ponudbo za zaposlitev?

Imate vprašanje v zvezi s pogodbami o zaposlitvi in samozaposlovanju? Vas mika registracija lastnega podjetja? To lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Brezplačno izobraževanje o s. p.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja