Go to Top

Bolniška odsotnost – novosti po preteku 30 dni?

Bolniška odsotnost, še posebej v času koronavirusa, je pogosto med vprašanji naslovljenimi na naše strokovnjake. V času koronavirusa je bolniških odsotnosti iz dneva v dan več. Zato je pomembno, da ste seznanjeni z vsemi spremembami sprejetimi na tem področju. Najnovejša sprememba se tako nanaša na dejstvo,  da osebni zdravnik lahko glede na nov ukrep odslej ugotavlja nezmožnost za delo tudi po preteku 30 dni.

Informativni izračun plače

Na tem mestu ponovno opozarjamo, da se od letošnjega leta dalje uporabljajo elektronski bolniški listi. Delodajalci do elektronskega dokumenta dostopajo preko portala SPOT (e-VEM).  Tako se poenostavlja oddaja zahtevkov za refundacijo in nadomestilo plače na ZZZS, saj k vlogi ni potrebno več prilagati originalen ali skeniran bolniški list. Poenostavljeno pa je tudi čakanje delodajalca na dostavo bolniškega lista s strani delavca. Delodajalec je v vsakem trenutku seznanjen z izdanimi eBOL- listi in jih tudi v kateremkoli trenutku lahko prevzame in pripravi zahtevek za refundacijo. Delodajalci, ste že uredili elektronska pooblastila za svoj računovodski servis oziroma kadrovsko službo?

Bolniška odsotnost zaposlenega – imate vprašanja za naše pravnike?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Pri podjetju Data d.o.o. nudimo tudi svetovanja s strani naših pravnih strokovnjakov iz področja delovnega prava. Strokovni nasveti so posebej koristni v času krize, saj je ravno v tem času nujno potrebno sprejemati korektne in informirane odločitve! Pišite nam na [email protected] za ponudbo!

Novost – nezmožnost za delo po 30 dneh ugotavlja izbrani osebni zdravnik in ne ZZZS

Glede na trenutno situacijo je Vlada Republike Slovenije sprejela Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Odlok prinaša mnogo novosti. Med njimi  tudi ukrep, da lahko zadržanost od dela po 30 dneh ugotavlja izbrani osebni zdravnik in ne ZZZS, in sicer dokler začasna zadržanost od dela nepretrgoma ne doseže enega leta.

Na podlagi tega odloka izbrani osebni zdravnik izda potrdilo o upravičeni bolniški odsotnosti. O tem ustno ali pisno najpozneje naslednji delovni dan obvesti zavarovanca. Datum obvestila zavarovanca zabeleži v zdravstveni dokumentaciji zavarovanca.

Izbrani osebni zdravnik je pristojen tudi za odločanje o začasni nezmožnosti za delo po prenehanju delovnega razmerja, če gre za zadržanost od dela do enega leta. Na podlagi ZZVZZ je mogoče takšnemu zavarovancu odobriti bolniški stalež še za največ 30 koledarskih dni po prenehanju delovnega razmerja, če je v tem času po oceni izbranega osebnega zdravnika še nezmožen za delo. Če je zadržanost od dela posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, pa se bolniški stalež lahko odobri za ves čas nezmožnosti za delo.

Novost velja od 25.3.2020 dalje – do preklica!

Bolniška odsotnost, kot jo ureja novi ukrep vlade bo začela veljati 25. 3. 2020 in velja do preklica. Gre za ukrep, ki bo veljal zgolj v času epidemije in bo vsekakor olajšal uveljavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja tako Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot tudi zavarovancem.

Kaj je bolniška odsotnost?

Bolniška odsotnost je vsaka odsotnost z dela zaradi bolezni, poškodb in drugih zdravstveno upravičenih razlogov. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) v 80. členu določa, da izbrani osebni zdravnik ugotavlja nezmožnost za delo do 30 dni. Daljšo bolniško odsotnost presoja in odobri Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 7776 280 ali jim pišite na [email protected].

Komentarjev (2)

 • Sašo Bedenk 26. Marca 2020 - 15:33 Odgovori

  Po operaciji kolena mi 30 aprila poteče odločba o bolniškem staležu, ki ga imam od 6.11.2019. 21 aprila imam kontrolo pri operaterju. Kaj storim, če dobim obvestilo o prestavljenem datumu kontrole na čas po 30.4. Hvala

  • DATA d.o.o. 26. Marca 2020 - 20:43 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Žal DATA d.o.o. za to področje nismo pristojni. Svetujemo vam, da preko telefona kontaktirate svoje osebnega zdravnika, ki vam bo zagotovo podal vse informacije.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja