Go to Top

Avtorsko delo, ustvarjeno v delovnem razmerju – pravice delodajalca

Avtorsko delo in delovno razmerje sta dva pojma, ki se pogosto prepletata v poslovnem svetu. V podjetjih, kjer delavci ustvarjajo avtorska dela, je ključnega pomena razumevanje zakonskih določil in pravic, povezanih z njimi. V tem članku se bomo osredotočili na Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP) in kako ureja avtorsko delo, ustvarjeno v delovnem razmerju. V kolikor se vaše podjetje ukvarja z dejavnostjo, pri kateri nastajajo avtorska dela, ki jih ustvarijo delavci, morate dobro poznati zakonska določila, ki to področje urejajo. Za podrobnejše informacije in pomoč se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake. Rezervirajte si termin posveta na 01/600-1530 ali na data@data.si

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj je avtorsko delo po ZASP?

ZASP opredeljuje avtorsko delo kot individualno intelektualno stvaritev na področjih književnosti, znanosti in umetnosti. Zanimivo je, da je avtor po tem zakonu vedno fizična oseba, ki je ustvarila to delo. Avtorska pravica se prizna takoj ob nastanku dela, kar je tudi priznano kot ustavna človekova pravica.

Izračunajte si plačo!

Pravice delodajalca pri avtorskem delu v delovnem razmerju

Čeprav avtorska pravica avtomatično pripada avtorju, ZASP v primeru avtorskega dela, ustvarjenega v delovnem razmerju, priznava določene pravice delodajalcu. Po 101. členu zakona domnevno izključno prenese materialne avtorske pravice na delodajalca za obdobje 10 let, razen če se stranki dogovorita drugače. Zanimivo je tudi, da ZASP v drugem odstavku istega člena omogoča delodajalcu, da po preteku tega desetletja zahteva ponovni izključni prenos teh pravic proti plačilu primernega nadomestila.

Izračun avtorske in podjemne pogodbe

Pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdaj govorimo o avtorskem delu v delovnem razmerju?

Avtorsko delo je šteto kot takšno, ki je nastalo v delovnem razmerju, če:

  1. Ustreza standardom avtorskega dela, kot jih določa 5. člen ZASP.
  2. Je bilo ustvarjeno v času delovnega razmerja.

Vrhovno sodišče je v svoji sodbi opr. št. II Ips 2/2010 z dne 3.6.2010 poudarilo, da je presoja o tem, ali je delo nastalo v delovnem razmerju, kompleksna. Vključuje analizo različnih okoliščin, kot so čas ustvarjanja dela, uporaba sredstev delodajalca, sistematizacija delovnih mest, opis del in nalog v pogodbi o zaposlitvi in drugo.

Kilometrina 2023

Razumevanje pravic in obveznosti glede avtorskega dela v delovnem razmerju je ključno za vsakega delodajalca. Če potrebujete pravni nasvet o tej temi, se obrnite na naše strokovnjake.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Potrebujete pravni nasvet? Za razrešitev dilem v zvezi z avtorskim delom nas pokličite na 01/600-1530 ali mam pišite na data@data.si in pomagali vam bomo razumeti vaše pravice on dolžnosti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu, da boste na tekočem z najnovejšimi nasveti in informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja