Go to Top

Interventni zakon po poplavah – kaj prinaša podjetjem

Interventni zakon po poplavah – Vlada Republike Slovenije je potrdila predlog interventnega zakona, s katerim načrtuje pomoč po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele državo v začetku meseca.. Kljub potrditvi predloga zakona s strani vlade pa je pomembno poudariti, da zakon še ni uradno sprejet. Predlagani interventni zakon po poplavah bo v nadaljnji obravnavi in odločitev o njegovem sprejetju bo v rokah državnega zbora. Za pomoč pri razumevanju novih ukrepov za vaše podjetje smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite svoje podjetje danes!

Vlada s predlogom zakona podjetjem, ki zagotavljajo preživetje svojim zaposlenim in njihovim družinam, nudi finančno in davčno pomoč. Glavni cilj ukrepov je ohraniti dohodke, delovna mesta in pospešiti obnovo poslovanja. Med predstavljenimi ukrepi so poenostavitve pri zaposlovanju tujcev za sanacijske dejavnosti ter olajšave za kmete, vključno z davčnimi olajšavami in posebnimi prijavami višje sile.

Informativni izračun plače

Interventni zakon po poplavah – ukrepi za podjetja

Vladno sprejeti predlog zakona se osredotoča na štiri glavne sklope pomoči. Za podjetja je zlasti pomemben drugi sklop, ki predstavlja ukrepe namenjene gospodarstvu. Kaj torej prinaša interventni zakon za podjetja?

Potrebujete davčno svetovanje? Vas zanima, kako bo interventni zakon vplival na vaše poslovanje?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

1. Poenostavljeni postopki za zaposlovanje tujcev

Vlada predvideva poenostavitve pri postopkih zaposlovanja tujcev, ki bodo pomagali pri sanaciji. Ti ukrepi bodo veljali za poklice, specifično potrebne za obnovo po poplavah, in za tujce iz držav, kjer vizum za vstop in bivanje v Sloveniji ni potreben. Tako bo Zavod za zaposlovanje postopke izdaje delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo tujih delavcev reševal prednostno, najpozneje v roku 10 dni.

2. Povračilo plač delavcem, ki odpravljajo posledice poplav

Slovenska podjetja, čigar zaposleni odpravljajo poplavno škodo, lahko zahtevajo povračilo plač. Ukrep traja do 3. septembra 2023 in pokriva plače do višine povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji za maj 2023.

Zahtevo za povračilo mora delodajalec elektronsko posredovati Zavodu RS za zaposlovanje v 15. dneh od odreditve obveznosti opravljanja drugega dela zaradi posledice poplav in plazov. Rok uveljavljanja povračila izplačane plače je 30. junij 2024.

3. Ohranjanje delovnih mest

Za podjetja, ki bodo koristila ukrepe povračila plač za čakanje na delo, bo določena obveznost ohranitve zaposlitev za obdobje, ki je enako obdobju koriščenja povračila nadomestila plače.

4. Vključitev brezposelnih oseb v sanacijo

V okviru posebnega programa javnih del “Pomoč pri odpravi posledic poplav in plazov” bodo brezposelne osebe iz evidence brezposelnih angažirane za pomoč pri sanaciji škode, povzročene zaradi poplav. V program so vključene osebe brez zdravstvenih omejitev, neodvisno od njihove izobrazbe.

5. Začasno in občasno delo v večjem obsegu

Za potrebe sanacije škode zaradi poplav bo dovoljen večji obseg začasnega in občasnega dela za upokojence.

6. Obvezni solidarnostni prispevek

Za podporo obnovi Slovenije je predviden tudi obvezni solidarnostni prispevek. Prispevek bodo morali plačati vsi, vključno s podjetji. Prispevek (0,3 % dohodnine) se bo plačeval v letu 2023 in 2024, obračunal pa ga bo Furs ob dohodnini. Alternativa k temu prispevku pa je tudi možnost “solidarnostne sobote”, kjer se s soglasjem zaposlenih in podjetja ta prispevek nadomesti z delom in dohodkom tega dne. Prispevek bo namenjen Skladu za obnovo Slovenije po poplavah.

Kilometrina 2023

Pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete le ob redni zaposlitvi!

Interventni zakon po poplavah določa, da naj bi bili ukrepi v veljavi do 31. 12. 2023, medtem ko se bodo ukrepi glede zaposlovanja tujcev podaljšali do 31. avgusta naslednje leto. Vlada je pristopila k obnovi na interdisciplinarni način. Za obnovo države bo odgovorna posvetovalna skupina pod strokovnim vodstvom slovenskih ekspertov, ki bo sodelovala z vlado.

Dnevnice 2023

V naslednjih tednih bo predlog interventnega zakona v obravnavi pri poslancih. Kljub proaktivnim korakom s strani vlade je pomembno, da se državljani in podjetniki zavedajo, da je zakon še vedno v procesu odločanja. Končno besedo bo imel državni zbor, ki bo odločil o njegovi končni različici in morebitnih spremembah.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Podjetje DATA nudi podjetnikom vse na enem mestu. Ta vključuje poleg registracije podjetja tudi številne svetovalne storitve ter pomoč pri poslovanju podjetja s strani računovodskega servisa DATA. Za več informacij smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si. Povpraševanje pa nam lahko pošljete tudi preko spletnega obrazca.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Če želite biti na tekočem, nam sledite na Facebooku ali LinkedInu, da boste prvi obveščeni o novicah v podjetniškem svetu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja