Go to Top

Zaposlitev novega delavca: za kaj vse mora ob tem poskrbeti delodajalec?

Zaposlitev novega delavca zahteva izvedbo določenih postopkov

Na kaj vse mora misliti delodajalec, ko je na vrsti zaposlitev novega delavca? Urediti mora kar nekaj stvari, vse pa se začne že z objavo prostega delovnega mesta.

Informativni izračun plače

Zaposlitev novega delavca: začne se z objavo oglasa za prosto delovno mesto

Delodajalec mora najprej poskrbeti za ustrezno objavo prostega delovnega mesta, ki ga lahko objavi preko različnih medijev (na svoji spletni strani, na spletni strani zaposlitvenih agencij, preko socialnih omrežij, radia, časopisov …). Oglas prostega delovnega mesta po navadi vključuje bistvene delovne naloge, ki jih bo izbrani kandidat na delovnem mestu opravljal. Vključuje tudi delodajalčeve zahteve (stopnja izobrazbe, delovne izkušnje, znanje tujih jezikov, druge veščine in lastnosti …). Oglas za prosto delovno mesto vsebuje tudi rok za prijavo ter kontaktno osebo, ki skrbi za izbor novega kadra.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

zaposlitev novega delavcaKo je oglas za prosto delovno mesto enkrat objavljen in se nanj prijavijo kandidati, mora delodajalec oziroma oseba, ki je v podjetju pristojna za izbor novega kadra, poskrbeti za izvedbo postopka izbire. Pri temu mora upoštevati ustavno načelo o prepovedi diskriminacije. Če neizbrani kandidat meni, da je bila pri izbiri kršena zakonska prepoved diskriminacije, lahko v roku 30 dni po prejemu obvestila delodajalca zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem. Delodajalec mora tudi  potencialne kandidate obvestiti o pogojih dela, neizbrane kandidate pa obvesti o ne-izbiri.

Pogodba o zaposlitvi

Nadalje mora delodajalec delavcu izročiti pisni predlog pogodbe o zaposlitvi, in sicer praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo. V njej so navedeni pogoji dela in dolžnosti delavca, pa tudi pravice, ki delavcu pripadajo na podlagi delovne zakonodaje, morebitne kolektivne pogodbe in drugih internih aktov. V pogodbi je navedena tudi plača, ki jo bo delavec mesečno prejemal. Vključena je tudi urejenost vračila stroškov za malico in prevoz na in z dela, določen mora biti minimalni dopust. Svoj izvod podpisane pisne pogodbe o zaposlitvi ob njeni sklenitvi dobita tako delavec kot delodajalec.

Želite registrirati s.p.?

Prijava v obvezna zavarovanja

Delodajalec je dolžan delavca prijaviti v obvezno pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi in mu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela. Prijavo delavca v socialna zavarovanja delodajalec uredi z M obrazcem, to pa delodajalec lahko opravi na VEM točki ali digitalno.

Kako se delodajalec sam prebije čez prijavo delavca v socialna zavarovanja, vam povemo tudi na enem izmed novejših DATINIH seminarjev E-urejanje socialnih zavarovanj: M obrazci.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Zdravniški pregled in usposabljanje iz varstva pri delu

Pred nastopom dela mora delodajalec poslati delavca na zdravniški pregled in usposabljanje iz varstva pri delu. Usposabljanje delavcev, ki je delodajalčeva zakonska obveza za vse delavce, tudi za študente in dijake. Enako velja za delavce, ki občasno izvajajo delo pri njemu na podlagi podjemne pogodbe ali drugačne pravno formalne oblike delovnega razmerja. Preverite proste termine seminarja Varstvo in zdravje pri delu.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Odmera letnega dopusta

Delavcu mora delodajalec odmeriti letni dopust  v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) . Ta določa, da letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Kot tudi glede na morebitno kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca in internimi akti delodajalca. Ali ste vedeli, da je Sodišče EU določilo, da delavcu za neizrabljen letni dopust, tudi v primeru, če delavec sam poda odpoved, pripada denarno nadomestilo?

Delodajalec mora za novega zaposlenega, tako kot tudi za vse ostale zaposlene, voditi ustrezno kadrovsko evidenco. Kaj so še ostale delovne naloge kadrovnika, si lahko preberete tukaj.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Komentarjev (2)

 • Bernarda Ložar 21. Julija 2016 - 23:03 Odgovori

  Hvala za aktualne novice in za brezplačna izobraževanja.

  • Monika Kern 22. Julija 2016 - 8:31 Odgovori

   Spoštovani,
   hvala lepa za vaše pohvale, se bomo trudili tudi v prihodnje. V kolikor še niste naročeni na naše e-novice, vas vabimo, da se nanje prijavite sami (okence za prijavo najdete na desni strani ob katerem koli članku, ki ga odprete) ali pa nam sporočite, in vas na brezplačne e-novice iz sveta podjetništva, ki jih boste prejemali 3x tedensko, naročimo mi. Lep dan, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja