Go to Top

Zaposlitev novega delavca: za kaj vse mora ob tem poskrbeti delodajalec?

Zaposlitev novega delavca zahteva izvedbo določenih postopkov. Če pri tem potrebujete pomoč, se povežite z našimi pravnimi svetovalci. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo posveta. Te kontakte lahko uporabite tudi, če želite odpreti podjetje!

Izračunajte si plačo

Zaposlitev novega delavca – poskrbite za ustrezno pogodbo o zaposlitvi

Delodajalec delavcu izroči pisni predlog pogodbe o zaposlitvi, in sicer praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo. V njej so navedeni pogoji dela in dolžnosti delavca, pa tudi pravice, ki delavcu pripadajo na podlagi delovne zakonodaje, morebitne kolektivne pogodbe in drugih internih aktov delodajalca. V pogodbi mora biti obvezno navedena tudi plača, ki jo bo delavec mesečno prejemal, plačilno obdobje ter način in dan izplačila plače. Vključene so tudi določbe glede izplačila nadomestila za malico in prevoz na in z dela, ali pa je naveden interni akt delodajalca, ki to podrobneje ureja. Pogodba o zaposlitvi vsebuje tudi določila o letnem dopustu oziroma načinu določanja letnega dopusta skladno s kolektivno pogodbo in internimi akti delodajalca.

Brezplačno registrirajte podjetje

Zaposlitev novega delavca – ne pozabite na prijavo v obvezna zavarovanja

Delodajalec delavca prijavi v obvezno pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi. Rok za prijavo nastopi z dnem nastopa dela po pogodbi o zaposlitvi. Prijavo delavca v socialna zavarovanja delodajalec uredi z M obrazcem, kopijo potrdila pa je dolžan izročiti zaposlenemu.

Ustanovite d.o.o.

Pravno svetovanje

Izračunajte si dohodnino

Zdravniški pregled in usposabljanje iz varstva pri delu

Pred nastopom dela delodajalec pošlje delavca na zdravniški pregled in usposabljanje iz varstva pri delu. Usposabljanje delavcev je delodajalčeva zakonska obveza za vse delavce, tudi za študente in dijake. Enako velja za delavce, ki občasno izvajajo delo pri njemu na podlagi podjemne pogodbe ali drugačne pravno formalne oblike delovnega razmerja. Mimogrede, usposabljanje iz varstva pri delu organiziramo tudi pri nas na Dati. Termine usposabljanj preverite na naši spletni strani pod rubriko izobraževanja.

Kilometrina 2023 – kakšna je?

Če vam zaposlitev novega delavca povzroča skrbi, se povežite z našimi pravnimi strokovnjaki, ki vam bodo svetovali in za vas pripravili ustrezne dokumente. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja