Go to Top

Zdravniški pregled za službo – delodajalec ga mora zagotoviti!

Zdravniški pregled za službo mora zagotoviti delodajalec. Delavci pa ga morajo opraviti. Katera zakonodaja opredeljuje zdravniški pregled za službo? Kakšna pravila veljajo?

Izračunajte si vašo plačo!

Kdo mora opraviti zdravniški pregled za službo?

Zdravniški pregled za službo mora zagotoviti delodajalec in sicer mora zagotoviti zdravstvene preglede delavcem, ki ustrezajo tveganjem za varnost in zdravje pri delu. To določa Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). Kot delavci so opredeljeni ne le tisti, ki pri delodajalcu opravljajo delo na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ampak tudi osebe, ki na kakršni koli drugi pravni podlagi opravljajo delo za delodajalca (na primer študentsko delo). Prav pa mora zdravniški pregled za službo opraviti oseba, ki pri delodajalcu opravlja delo zaradi usposabljanja.

Mimogrede, tudi zakonsko usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu je obvezno! Opravite ga lahko tudi pri nas na DATI. Preverite naslednji termin in se prijavite tukaj! Če pa imate pravne dileme, pa se lahko dogovorite za plačljivo strokovno pravno svetovanje! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na [email protected].

Registracija s.p. – hitro in enostavno na Dati!

Kje so zakonske podlage za zdravniški pregled za službo?

Preventivni zdravniški pregled za službo ima pravno podlago v več zakonih oz. pravilnikih. In sicer zdravniške preglede urejajo Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1), Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev in Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). ZVZD-1 opredeljuje pravice in dolžnosti delodajalcev in delavcev v zvezi z varnim in zdravim delom. ZDR-1 pa določa, da delodajalec na svoje stroške (zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela) napoti kandidata na predhodni zdravniški pregled za službo. Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregled delavcev pa določa vse vrste, obseg in vsebino preventivnih zdravstvenih pregledov delavcev ter načine in roke za opravljanje teh pregledov. Konkretne roke sicer delodajalcu predlaga specialist medicine dela, prometa in športa.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj še določa pravilnik?

Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev predvideva tako prehodne kot obdobne zdravniške preglede. Ti so lahko preventivni ali usmerjeni. To je odvisno od delovnega mesta. Delodajalec mora delavca poslati na predhodni preventivni zdravniški pregled za službo, ko gre za prvo zaposlitev ter po prenehanju opravljanja določenega dela na določenem delovnem mestu za več kot 12 mesecev. Zdravniški pregled za službo se opravi v eni izmed ambulant za medicino dela. Delodajalec po opravljenem pregledu nima vpogleda v diagnoze in ugotovitve o zdravstvenem stanju. Prejme le obvestilo, ali je delavec sposoben opravljati delo ali ne.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kakšne so lahko kazni, če delodajalec ne pošlje delavca na zdravniški pregled pred službo?

Delodajalec, ki delavca ne pošlje na redni zdravniški pregled pred službo, lahko dobi kazen. Te so opredeljene v ZVZD-1. Globe za delodajalca lahko znašajo od 2000 do 40.000 evrov. Za odgovorno osebo delodajalca pa so predvidene globe od 500 do 4000 evrov.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja