Go to Top

Ustanovitev enoosebnega doo – kako poteka postopek?

Ustanovitev enoosebnega doo na DATA točki je postopek, ki ga bodoči družbenik opravi ob pomoči izkušenega referenta DATA točke. Kdo mora priti na postopek? Katere pogoje je treba izpolnjevati? Kako poteka postopek in kaj je potrebno urediti po postopku?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kje lahko ustanovite doo?

Ustanovitev enoosebnega doo je hiter, enostaven postopek, ki ni povezan s stroški. Razmišljate o ustanovitvi doo pa ne veste kako se lotiti postopka? Se sprašujete, kam na postopek in kaj morate imeti s seboj? Nič lažjega. Pokličite za termin registracije podjetja na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Pomagali vam bomo pripraviti kompletno dokumentacijo v le 30 minutah. Kako pa poteka postopek, si preberite v nadaljevanju prispevka.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite tudi informativni izračun plače!

Ustanovitev enoosebnega doo – kdo mora priti na postopek?

Ustanovitev enoosebnega doo na DATA točki je možna le ob osebni prisotnosti družbenika, ki ima namen opraviti ustanovitev enoosebnega doo. Prav tako mora biti na postopku osebno prisoten bodoči zastopnik doo, če to ne bo kar družbenik sam. Na postopek mora družbenik prinesti veljaven osebni dokument in po potrebi tudi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov doo, če bo naslov družbe na lokaciji, katere družbenik ni lastnik ali vsaj solastnik. O izjavi lastnika objekta lahko več izveste v članku na tej povezavi. Družbenik, ki bo naslov doo določil na lokaciji, katere je lastnik ali solastnik, bo obrazec izjava lastnika objekta izpolnil na DATA točki na postopku registracije doo.

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kako pa odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Ustanovitev enoosebnega doo – kateri so še pogoji za ustanovitev?

Poleg osebne prisotnosti deležnikov na postopku na DATA točki, so pogoji za ustanovitev enoosebnega doo še:

  • Za družbenika ne smejo obstajati razlogi iz 10.a. člena ZGD-1, ki mu preprečujejo ustanovitev enoosebnega doo.
  • Višina ustanovitvenega kapitala za ustanovitev enoosebnega doo mora biti najmanj 7.500,00 evrov.
  • Znesek kapitala mora biti v evrih.
  • Družbenik mora potrdilo banke, da je odprl začasni račun in položil kapital, dostaviti referentu DATA točke v roku 14 dni po opravljenem postopku.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako poteka postopek za ustanovitev enoosebnega doo?

Ko se bodoči družbenik doo dogovori za termin za ustanovitev enoosebnega doo na DATA točki, se na določen dan in uro osebno zglasi na postopku. Sprejme ga referent DATA točke in skupaj nato pripravita vse potrebne dokumente. Kaj od dokumentov za ustanovitev enoosebnega doo, se pripravi? Dokumentacija zajema:

  • Akt o ustanovitvi,
  • sklep o imenovanju zastopnika,
  • sklep o določitvi poslovnega naslova,
  • izjavo zastopnika in
  • davčne podatke.

Vso dokumentacijo družbenik podpiše. Referent mu izroči podpisano dokumentacijo, ki jo potrebuje za odpiranje začasnega računa na banki, kamor bo položil ustanovni kapital. Postopek na DATA točki je s tem zaključen.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Ustanovitev enoosebnega doo – postopki po registraciji na DATA točki

Družbenik je ustanovitev enoosebnega doo na DATA točki opravil v pičlih 30 minutah. Na izbrani banki bo odprl začasni račun. Nanj bo nakazal ali položil ustanovni kapital za doo. Od banke bo dobil potrdilo, ki ga mora čim prej vrniti na DATA točko (14 dni!). Referent DATA točke, ki je čakal le še potrdilo o vplačilu kapitala, lahko elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. Družba je registrirana v približno tednu dni od oddaje popolne vloge na sodišče. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, se družbenik vrne na banko in začasni račun spremeni v poslovni račun. Lahko začne s poslovanjem.

Družbeniki, ko boste potrebovali pomoč in informacije preden se dokončno odločite za ustanovitev enoosebnega doo, pomislite na podjetniške svetovalce podjetja DATA. Ti vam lahko svetujejo in predlagajo opcije za ustanovitev enoosebnega doo. Če boste potrebovali računovodjo, vam lahko tega zagotovi računovodski servis DATA. Za več informacij smo dosegljivi na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja