Go to Top

Transportne storitve v Avstriji: Kakšne so novosti?

S 1. junijem 2017 je v Avstriji stopila v veljavo novela Zakona o preprečevanju plačnega in socialnega dumpinga (LSD-BG). Ta pomembno vpliva na transportne storitve, ki jih slovenski podjetniki opravljajo v Avstriji, so sporočili iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Skrbite za varnost vaših delavcev?

Več informacij

Novela namreč poenostavlja čezmejno opravljanje transportnih storitev v sosednji državi. Na spletni plaformi Die Entsendeplattform je objavljena prenovljena podrobna informacija o napotitvi delavcev v prevozni panogi iz EGP/Švice, ki je na razpolago tudi v slovenskem jeziku.

Transportne storitve v Avstriji – kakšne so novosti?

Podjetja, ki opravljajo transportne storitve, za prijavo napotenih delavcev ne uporabljajo več običajnega ZKO3 obrazca, ampak novi ZKO3-T obrazec.

Nova ureditev določa, da bodo prijave čezmejnih napotitev mobilnih delavcev v Avstriji le še “pavšalne”. In sicer za 6 mesecev. ter tako neodvisne od konkretne posamezne napotitve. Če imate pri napotitvi delavcev težave, vam nudimo pravno svetovanje.

Na MGRT pojasnjujejo, da se v okviru prijave navede napotene delavce (lahko več), ki bodo v tem obdobju angažirani v Avstriji, ter uradne registrske tablice angažiranih vozil (lahko več). Ni pa več potrebno navajati podatkov o naročnikih in krajih natovarjanja/raztovarjanja.

Prijava na izobraževanje

Že ob vstopu v Avstrijo bo potrebno v vozilu zagotoviti dostopnost kopije prijave napotitve, A1 obrazca, pogodbe o zaposlitvi oziroma ustrezne službene izkaznice v nemškem ali angleškem jeziku ter evidenco delovnega časa (nadzornim organom je potrebno zagotoviti vpogled v te evidence za zadnjih 28 dni – na LKW digitalna naprava).

transportne storitveDrugo dokumentacijo, ki zadeva transportne storitve, za zadnja dva meseca pa je potrebno po novem (le) na zahtevo nadzornih organov posredovati v 14 dneh v nemškem jeziku. Sem spadajo plačilne liste, potrdila o plačilih plače oziroma potrdila o plačilih bank, dokumenti o ustrezni plačni uvrstitvi in zapisi o delovnem času.

Informativni izračun plače

Podjetja, ki opravljajo transportne storitve, lahko dokumentacijo zagotovijo v fizični ali elektronski obliki. Pomembno je, da so dokumenti na kraju nadzora dostopni, četudi na prenosnem računalniku oziroma tablici, in da jih je mogoče posredovati tudi drugim nadzornim organom.

MGRT ocenjuje, da gre za pomemben prispevek v skupnih prizadevanjih za poenostavitev čezmejnega poslovanja v Avstriji. In da bo delo slovenskih podjetij, ki izvajajo transportne storitve, olajšano.

Prijava na izobraževanje

Komentar (1)

  • Dejan kozar 2. Junija 2017 - 15:48 Odgovori

    Fajn je da je red

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja