Go to Top

Učinek davčnih blagajn: Lani prinesle dodatnih 81 milijonov evrov

Učinek davčnih blagajn v letu 2016 je pozitiven, kažejo podatki, ki jih je objavila Finančna uprava RS (FURS). V proračun so prinesle 6 milijonov evrov več, kot je bilo načrtovano.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Osnove poslovanja od A do Ž.

Več informacij

Pozitiven učinek davčnih blagajn

Iz objavljenih podatkov je razvidno, da je učinek davčnih blagajn pozitiven. Vlada je ob pripravi zakona namreč predpostavila, da bo uvedba davčnih blagajn na letni ravni prinesla 75 milijonov evrov dodatnih prihodkov. V obračunih davkov za leto 2016 pa so zavezanci za davčne blagajne izkazali za 81 milijonov evrov več davkov in prispevkov za socialno varstvo kot v letu 2015.

Prijava na izobraževanje

Neto vplačila DDV so bila višja za 43,1 milijonov evrov, neto vplačila prispevkov za socialno varnost ter akontacijo dohodnine od dohodkov iz zaposlitve pa za 21,2 milijona evrov. Vplačila davka od dohodkov pravnih oseb so se povečala za 13,9 milijona evrov, vplačila davkov od dohodkov iz dejavnosti pa za 2,8 milijona evrov.

učinek davčnih blagajnV letu 2016 je davčne blagajne uporabljajo 53.308 davčnih zavezancev, ki so skupaj izdali 1.006.961.354 računov (povprečno 2,8 milijona računov na dan). Na FURS opažajo, da informacijski sistem deluje brez težav. Povprečno se izdan račun na njihovem strežniku potrdi v petih stotinkah sekunde.

Vsem zavezancem, ki pri poslovanju potrebujejo davčno blagajno, je na voljo brezplačna miniBlagajna FURS. Na voljo pa jim je tudi Abeceda poslovanjaračunovodsko svetovanje in davčno svetovanje na Dati. Le to bo zavezancev v pomoč pri različnih težavah, povezanih z davčnimi blagajnami in potrjevanjem računov.

Letos manj inšpekcijskih nadzorov

Lani je bilo v zvezi z davčnimi blagajnami izvedenih 27.180 inšpekcijskih nadzorov. Predvsem v dejavnosti gostinstva, trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, gradbeništva, drugih dejavnosti (npr. frizerske dejavnosti in osebne storitve), zdravstva in socialnega varstva, predelovalnih dejavnostih ter dejavnosti pekarstva. Največ nepravilnosti je bilo odkritih v dejavnostih gostinstva in trgovine, so povedali na FURS in dodali, da je skupen znesek izrečenih glob znašal 1.899.200 evrov.

Letos na področju davčnega potrjevanja računov načrtujejo 37 odstotkov manj nadzorov kot leta 2016. Skupaj naj bi izvedli 17.000 nadzorov.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja