Go to Top

Starejši delavec – kako je zaščiten, kakšne ugodnosti ima?

Starejši delavec je upravičen do določenih ugodnosti

Starejši delavec je ob določeni starosti upravičen do posebne zaščite, ki jih drugi delavci niso deležni. Kdo je starejši delavec? Kakšne ugodnosti ima? Kakšna je razlika med starejšim delavcem in delavcem pred upokojitvijo? V kolikor imate dileme delovne, obligacijske ali gospodarske zakonodaje, se obrnite na naše pravne strokovnjake. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na [email protected].

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Kdo je starejši delavec?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu opredeljuje, da delavci, ki so starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo. Starost nad 55 let je tudi edini pogoj, da se delavec smatra kot starejši delavec.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kakšne ugodnosti ima starejši delavec?

Prva izmed ugodnosti, ki jih ima starejši delavec je ta, da ima pravico do najmanj treh dni dodatnega letnega dopusta. Prav tako lahko starejši delavec sklene pogodbo o zaposlitvi oz. ima pravico, da začne delati s krajšim delovnim časom od polnega. In to na istem ali drugem ustreznem delovnem mestu, v kolikor se delno upokoji. Tretja ugodnost pa je ta, da delodajalec starejšemu delavcu brez pisnega soglasja delavca ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Starejši delavec sicer lahko opravlja nočno ali nadurno delo – a le če podpiše pisno soglasje.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Starejšega delavca ne smemo zamenjavati z delavcem pred upokojitvijo

Pojem starejši delavec se ne sme zamenjavati s pojmom delavec pred upokojitvijo. Gre sicer za podobni kategoriji, ki pa sta vsebinsko različni. Kot že omenjeno je starejši delavec tisti, ki dopolni 55 let. Delavec pred upokojitvijo pa je tisti delavec, ki dopolni 58 let ali pa mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe. Tudi delavec pred upokojitvijo ima nekatere ugodnosti. In sicer delodajalec delavcu pred upokojitvijo, brez njegovega pisnega soglasja, ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Varstvo velja le v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in ne velja vedno, v kolikor so izpolnjeni določeni pogoji. Več o tem lahko preberete v našem članku Delavci pred upokojitvijo in starejši delavci – poznate razliko?

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja