Go to Top

Starejši delavec – kako je zaščiten, kakšne ugodnosti ima?

Starejši delavec zaradi svoje starosti in izkušenj na trgu dela zasluži posebno zaščito in ugodnosti. Pravni okvir zagotavlja, da je starejši delavec deležen določenih privilegijev, ki mu pomagajo pri soočanju z izzivi in priložnostmi poznejše kariere. Toda kdo je sploh starejši delavec in kakšne so te ugodnosti? Če ste v dvomih, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Starejši delavec je upravičen do določenih ugodnosti

Starejši delavec je ob določeni starosti upravičen do posebne zaščite, ki jih drugi delavci niso deležni. Kdo je starejši delavec? Kakšne ugodnosti ima? Kakšna je razlika med starejšim delavcem in delavcem pred upokojitvijo? V kolikor imate dileme delovne, obligacijske ali gospodarske zakonodaje, se obrnite na naše pravne strokovnjake. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite podjetje z našo pomočjo!

Kdo je starejši delavec?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu opredeljuje, da delavci, ki so starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo. Starost nad 55 let je tudi edini pogoj, da se delavec smatra kot starejši delavec.

Vse o normiranem s.p.

Potrebujete pravno pomoč? Naši izkušeni pravni strokovnjaki so vam na voljo.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kakšne ugodnosti ima starejši delavec?

Prva izmed ugodnosti, ki jih ima starejši delavec je ta, da ima pravico do najmanj treh dni dodatnega letnega dopusta. Prav tako lahko starejši delavec sklene pogodbo o zaposlitvi oz. ima pravico, da začne delati s krajšim delovnim časom od polnega. In to na istem ali drugem ustreznem delovnem mestu, v kolikor se delno upokoji. Tretja ugodnost pa je ta, da delodajalec starejšemu delavcu brez pisnega soglasja delavca ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Starejši delavec sicer lahko opravlja nočno ali nadurno delo – a le če podpiše pisno soglasje.

Kilometrina 2023

Starejšega delavca ne smemo zamenjavati z delavcem pred upokojitvijo

Pojem starejši delavec se ne sme zamenjavati s pojmom delavec pred upokojitvijo. Gre sicer za podobni kategoriji, ki pa sta vsebinsko različni. Kot že omenjeno je starejši delavec tisti, ki dopolni 55 let. Delavec pred upokojitvijo pa je tisti delavec, ki dopolni 58 let ali pa mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe. Tudi delavec pred upokojitvijo ima nekatere ugodnosti. In sicer delodajalec delavcu pred upokojitvijo, brez njegovega pisnega soglasja, ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Varstvo velja le v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in ne velja vedno, v kolikor so izpolnjeni določeni pogoji. Več o tem lahko preberete v našem članku Delavci pred upokojitvijo in starejši delavci – poznate razliko?

Dnevnice 2023

Pravno svetovanje

Preverite vsa naša izobraževanja

Priznanje in zaščita pravic starejših delavcev: ključ do pravičnejšega delovnega okolja

Z razumevanjem posebnih pravic in ugodnosti, ki jih zakonodaja priznava starejšemu delavcu, lahko zagotovimo, da so pravice starejših delavcev upoštevane in spoštovane. Kot ključna skupina v delovnem okolju si zaslužijo priznanje in zaščito svojih posebnih potreb. Skrb za starejše delavce ni samo pravna obveza, ampak tudi priznanje njihove vrednosti in prispevka v delovnem okolju.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Pri Dati poskrbimo, da bo jesen vašega kariernega življenja barvita in topla. Za vsa vprašanja nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Naši pravni strokovnjaki so vam vedno na voljo.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami v svetu podjetništva.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja