Go to Top

Starejši delavec – kako je zaščiten, kakšne ugodnosti ima?

Starejši delavec si zaradi starosti in izkušenj na trgu dela zasluži posebno zaščito in ugodnosti. Pravni okvir zagotavlja, da je starejši delavec deležen določenih privilegijev, ki mu pomagajo pri soočanju z izzivi in priložnostmi poznejše kariere. Kdo spada v kategorijo starejši delavec? Kakšne so te ugodnosti? V primeru, da imate kakšno vprašanje glede samega statusa starejšega delavca ali kakšno drugo vprašanje s področja delovnega prava se obrnite na naše pravne svetovalce. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Starejši delavec – upravičen do določenih ugodnosti

Starejši delavec je od določene starosti upravičen do posebne zaščite, ki jih drugi delavci niso deležni. Kdo je starejši delavec? Kakšne ugodnosti ima? Kakšna je razlika med starejšim delavcem in delavcem pred upokojitvijo?

Ustanovitev podjetja

Starejši delavec – kdo pridobi tak status?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu opredeljuje, da delavci, ki so starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo. Starost nad 55 let je tudi edini pogoj, da se delavec smatra kot starejši delavec.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Starejši delavec – ugodnosti

Prva izmed ugodnosti, ki jih ima starejši delavec je ta, da ima pravico do najmanj treh dni dodatnega letnega dopusta. Prav tako lahko starejši delavec sklene pogodbo o zaposlitvi oz. ima pravico, da začne delati s krajšim delovnim časom od polnega. In sicer na istem ali drugem ustreznem delovnem mestu, v kolikor se delno upokoji. Tretja ugodnost pa je ta, da delodajalec starejšemu delavcu brez pisnega soglasja delavca ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Starejši delavec sicer lahko opravlja nočno ali nadurno delo – a le če podpiše pisno soglasje.

Kilometrina 2024

Starejši delavec ni enako kot delavec pred upokojitvijo

Pojem starejši delavec se ne sme enačiti s pojmom delavec pred upokojitvijo. Gre sicer za podobni kategoriji, ki sta vsebinsko različni. Kot že omenjeno je starejši delavec tisti, ki dopolni 55 let. Delavec pred upokojitvijo pa je tisti delavec, ki dopolni 58 let ali pa mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe. Tudi delavec pred upokojitvijo ima nekatere ugodnosti. In sicer delodajalec delavcu pred upokojitvijo, brez njegovega pisnega soglasja, ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Varstvo velja le v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in ne velja vedno ampak v primeru, da so izpolnjeni določeni pogoji.

Dnevnice 2024

Pravno svetovanje

Prispevki za s.p. za 2024

Starejši delavci – priznanje in zaščita pravic je ključ do pravičnejšega delovnega okolja

Z razumevanjem posebnih pravic in ugodnosti, ki jih zakonodaja priznava starejšemu delavcu, lahko zagotovimo, da so pravice starejših delavcev upoštevane in spoštovane. Kot ključna skupina v delovnem okolju si zaslužijo priznanje in zaščito svojih posebnih potreb. Skrb za starejše delavce ni samo pravna obveza, ampak tudi priznanje njihove vrednosti in prispevka v delovnem okolju.

Računovodski servis

Za vsa vprašanja vezana na delovnopravno zakonodajo nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Naši pravni strokovnjaki so vam vedno na voljo za svetovanje.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja