Go to Top

Skrajšan delovnik – kako je z odmorom, regresom, dopustom?

Skrajšan delovnik je čas, ki je krajši od polnega delovnega časa. Kako je v tem primeru z odmorom, povračili stroškov za prevoz in malico, regresom, dopustom?
Če imate vprašanja na področju delovnega prava, jih lahko naslovite na pravno službo podjetja Data. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za skrajšan delovnik, ima pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas. Uveljavlja jih sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa drugače (v 67. členu pod naslovom krajši delovni čas v posebnih primerih).

Brezplačno registrirajte podjetje

Kakšni so lahko razlogi za skrajšan delovnik?

Pogodbe s skrajšanim delovnikom se sklepajo iz različnih razlogov, načeloma pa ločujemo dve skupini zaposlenih, in sicer:

  • zaposleni, ki tovrstne pogodbe sklenejo zaradi lastne želje in interesov ali potreb delodajalca
  • zaposleni, ki delajo s skrajšanim delovnikom zaradi zdravstvenih razlogov ali starševstva (krajši delovni čas v posebnih primerih)

V nadaljevanju se bomo opredelili le do prve skupine iz prve alineje, saj se zaposleni iz drug skupine iz druge alineje obravnavajo, kot da bi delali polni delovni čas.

Odprite s.p. na DATI!

Pravno svetovanje

Bi ustanovili d.o.o.?

Skrajšan delovnik in pravica do odmora

Delavec s krajšim delovnikom ima pravico do odmora v sorazmerju s časom, prebitim na delu. To velja le pod pogojem, da dela najmanj štiri ure na dan. Če dela na primer tri ure na dan, tako nima pravice do odmora. Ob 4 urah dela pa ima pravico do 15 minutnega odmora.

Zaposlitev za določen čas

Povračilo stroškov za prehrano in prevoz

Delavec, ki ima skrajšan delovnik, vendar najmanj 4 ure na dan, ima polno povračilo stroškov prehrane. V kolikor dela manj kot polovični delovni čas, pravice do malice nima.
Kaj pa prevoz? Če delavec dela enako število dni kot pri polnem delovnem času, mora opraviti enako število prevozov. Krajši delovni čas na to seveda ne vpliva. Če pa se delodajalec in zaposleni dogovorita, da slednji prihaja na delo recimo dvakrat na teden, bo to seveda vplivalo na višino povrnjenih stroškov.

Interni akti podjetja

Skrajšan delovnik in regres

Zaposleni, ki se za skrajšani delovni čas odločijo iz lastnih razlogov ali pa je to želja delodajalca, so upravičeni do sorazmernega dela regresa. Kaj pa odmera dopusta? Letni dopust zaposlenemu pripada v posameznem koledarskem letu štiri tedne, ne glede na krajši delovnik. Minimalno število dni letnega dopusta zaposlenega je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu.

Več informacij vam lahko v okviru plačljivega posveta podajo pravni strokovnjaki podjetja DATA. Za ponudbo pišite na data@data.s ali pokličite na 01 600 1530.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja