Go to Top

Skrajšan delovnik – pripadata vam odmor in regres!

Skrajšan delovnik na podlagi pogodbe o zaposlitvi

Skrajšan delovnik je čas, ki je krajši od polnega delovnega časa. Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za skrajšan delovnik, ima pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas. Te pravice in obveznosti uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa drugače.

Informativni izračun plače

Kako je s pravico do odmora in malice, ko delavec dela Skrajšan delovnik?

Regres za prehrano je povračilo stroškov prehrane (malice) med delom. Namenjen je delavcu za obnovitev moči med odmorom v času dela med delovnim dnem.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Delavec, ki dela skrajšan delovnik (bodisi po dogovoru z delodajalcem ali na podlagi posebnih predpisov) ima pravico do odmora v sorazmerju s časom, prebitim na delu. To velja le pod pogojem, da dela najmanj štiri ure na dan:

  • Delavec, ki dela na primer tri ure na dan, tako nima pravice do odmora.
  • Delavec, ki dela s polovičnim delovnim časom (štiri ure na dan), pa ima pravico do 15 minutnega odmora. V slednjem primeru mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom.
računovodsko svetovanje

Kakšen regres za prehrano med delom delavcu pripada – polni ali polovičen?

Delavec, ki dela skrajšan delovnik, vendar najmanj 4 ure na dan ima polno malico oz. povračilo stroškov prehrane.

Delavec, ki dela manj kot polovični delovni čas, pa pravice do malice nima. V slednjem primeru samo, če je ta možnost predvidena v kolektivni pogodbi dejavnosti, vendar je v tem primeru obdavčljiva.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kakšna je višina regresa za prehrano?

V tem primeru je potrebno preveriti, katera kolektivna pogodba zavezuje delodajalca, če ga seveda. Če višina povračila stroškov v zvezi z delom ni določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, se določi s podzakonskim aktom.

Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja določa, da se povračilo stroškov za prehrano med delom ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 6,12 eura.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja