Go to Top

Prijava stalnega naslova – lastniki je najemnikom pogosto ne dovolijo!

Prijava stalnega naslova – zakaj prihaja do težav?

Prijava stalnega naslova je za nekatere najemnike skoraj misija nemogoče. Zakaj lastniki nemalokrat ne dovolijo, da bi najemniki prijavili stalno prebivališče? Kakšen vpliv ima prijava stalnega naslova?

Informativni izračun plače

Prijava stalnega naslova – zakaj je lastniki ne dovolijo?

Zakon o prijavi prebivališča sicer določa, da lastnik, solastnik ali stanodajalec, ki posamezniku dovoli bivati na naslovu, ne sme omejevati posameznikove prijavne obveznosti. Drugače povedano, če najemodajalec dovoli bivanje najemniku, je prijava stalnega naslova možna za najemnika. A v praksi se dogaja, da lastniki velikokrat tega ne dovolijo. Kje so razlogi?

Odprtje s.p. na Dati je hitro in enostavno! Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi Bolniška odsotnost 2022 – kaj se je spremenilo z marcem?

Prijava stalnega naslova – »neprijazna« zakonodaja

Zakonodaja na področju prijave prebivališča je neprijazna tako do najemnikov kot tudi najemodajalcev. Da je prijava stalnega naslova za najemnike težavna, gre razloge iskati tudi v dejstvu, da najemodajalec oz. lastnik nepremičnine, tudi po odselitvi najemnika, nima pravice, da najemnika odjavi, če se je pri njih stalno prijavil. Tudi iztek najemne pogodbe ni dovolj za dokaz, da posameznik na naslovu dejansko več ne prebiva. V takšnih primerih imajo lastniki nepremičnine le možnost, da preko upravne enote sprožijo postopek za ugotavljanje stalnega prebivališča svojega nekdanjega najemnika. Ti postopki pa lahko trajajo tudi več mesecev ali celo let.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Prijava stalnega naslova – najemnike je težje izseliti

Če je prijava stalnega naslova »izvedena« s strani najemnika, to za najemodajalce prav tako pomeni, da ob morebitni plačilni nedisciplini oz. nespoštovanju najemne pogodbe, težje izseli najemnika iz nepremičnine. Prav tako se lahko zaplete tudi pri morebitnih novih najemnikih. Če je stalno prijavljen še »stari« najemnik, potem se novi najemnik ne more prijaviti. Mimogrede, preberite tudi, kako so po novem dohodninskem zakonu obdavčene najemnine. Prav tako lahko do težav pride v primeru sodnega spora. Če sodišče oceni, da najemnik nima drugega bivališča oz. možnosti bivanja, lahko zaustavi deložacijo, saj najemnik ne more pristati »na cesti«. Prijava stalnega naslova lahko prinese zaplete tudi ob morebitni prodaji stanovanja v prihodnosti.

Prijavite se na seminar Sobodajalec ali s.p.!

Prijava stalnega naslova – zapleti tudi pri rubežu

Lastniki nepremičnin se bojijo tudi morebitnega rubeža najemnika – tudi to je razlog, da je prijava stalnega naslova v praksi velikokrat misija nemogoče. V primeru rubeža najemnika mora lastnik oz. najemodajalec namreč dokazati, da so premičnine v oddanem stanovanju njegova last in ne last najemnika. Zato je smiselno, da se v najemni pogodbi popiše seznam opreme, ki je v lasti najemodajalca ter da se ta oddaja skupaj s stanovanjem. Če tega ni, lahko pride do težav pri rubežu. Izvršitelj namreč lahko rubi le premičnine, ki so v lastni dolžnika (najemnika). Vendar izvršitelj za vse stvari, ki jih ima najemnik v stanovanju ne pozna lastništva in ga tudi ni dolžan preverjati.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja