Go to Top

Preventivni zdravstveni pregled naj opravi tudi s. p.

Preventivni zdravstveni pregled za samozaposlene ni obvezen, a ga vseeno opravite

Preventivni zdravstveni pregled se običajno opravi pred začetkom dela na novem delovnem mestu in v določenih obdobjih tudi pozneje. Kdaj pa bi ga morali opraviti samozaposleni?

Informativni izračun plače

Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev se osredotoča na delodajalce in zaposlene, ne omenja pa samozaposlenih. Na preventivni zdravstveni pregled delavca pošlje delodajalec, kar je pri samozaposlenem ista oseba.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Če obstaja tveganje za poškodbo ali bolezen pri delu, ima dolžnosti tudi samozaposleni

V tem stanju razklanosti se običajno samozaposleni ne odločijo, da bi sami sebe poslali na preventivni zdravstveni pregled. Hkrati jim ni treba izdelati izjave o varnosti z oceno tveganja in se jim ni treba usposabljati na področju varnosti in zdravja pri delu. Vendar to velja le za samozaposlene, ki opravljajo nenevarno delo, nimajo nobenega zaposlenega ali ne ponujajo dela drugim.

Če se med delom lahko zgodi nesreča ali obstajajo nevarnosti za poklicne bolezni, mora tudi samozaposleni (oziroma za to usposobljen strokovnjak) izdelati pisno izjavo o varnosti z oceno tveganja. A to ni dovolj. Kolikor je mogoče, mora zagotoviti varnost in zdravje pri delu.

Vas zanima ustanovitev podjetja?

Katero delo je nenevarno in katere so poklicne bolezni?

Kot nenevarno delo se štejejo dela, kjer ni možnosti poškodbe pri delu oziroma je ta zelo majhna in dolgoletno delo ne povzroča poklicne bolezni. Če se na delovnem mestu zaposlenemu pripeti nesreča, zaradi katere ne more delati več kot tri delovne dni, mora to prijaviti inšpekciji za delo. Preventivni zdravstveni pregled pa lahko možnosti poškodb in bolezni zmanjša.

davčno svetovanje

Kot pravi Pravilnik o seznamu poklicnih bolezni, se mednje štejejo bolezni, ki nastanejo z daljšim neposrednim vplivom delovnega procesa in delovnih pogojev med opravljanjem dejavnosti in so na seznamu poklicnih bolezni. Med poklicnimi boleznimi ni izgorelosti, ki najpogosteje pesti samozaposlene. Še posebej, ko gre za prekarno delo. Zgodnje znake lahko prepozna preventivni zdravstveni pregled.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Je delo za računalnikom nevarno?

Prav gotovo ne toliko kot delo na gradbišču, a povsem brez tveganja ni. Dolgotrajno sedenje ni zdravo, zato si je treba občasno vzeti odmor in se vsaj sprehoditi. Nevarnost, ki grozi delavcem z računalnikom, je poslabšanje vida zaradi neustreznih zaslonov, prešibke ali premočne svetlobe, glavobole povzroča prenizko ali previsoko nastavljen ekran, hrbtenica pa bo trpela zaradi neustreznega sedeža.

Na vseh delovnih mestih pa gotovo na zdravje posameznika najslabše delujeta stres in slabi medsebojni odnosi s sodelavci in vodji.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Preventivni zdravstveni pregled izkoristite tudi za pogovor

Samozaposleni so manj ozaveščeni o tem, kaj vse lahko negativno vpliva na njihovo zdravje in počutje. Že zato, da prejmejo informacije, je dobro opraviti preventivni zdravstveni pregled. Mnogi so v napeti situaciji, ko si težko privoščijo izostanek od dela, saj je od tega dela odvisen njihov prihodek. Bolniško nadomestilo jim namreč pripada šele po mesecu in pol bolezni ali poškodbe. V tem času pa se dolgovi že lahko začnejo nabirati. Treba je plačati prispevke, akontacijo davka iz dejavnosti, stroške dejavnosti, morebitne zaposlene …

Želim se prijaviti na e-novice

Čeprav zakonsko samozaposlenim ni treba na preventivni zdravstveni pregled, to ne pomeni, da jim ni treba paziti na svoje zdravje. Nekateri osebni zdravniki se te težave zavedajo in samozaposlene sami povabijo na preventivni zdravstveni pregled. To je tudi priložnost, da se o svojem delu in počutju pogovorite s svojim zdravnikom. Če se to ne zgodi, se na preventivni zdravstveni pregled naročite kar sami. Konec koncev gre za vaše zdravje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja