Go to Top

Prispevki za sp in d.o.o.

Prispevki za s.p. in d.o.o. koliko znašajo

Prispevki za sp in d.o.o. za leto 2021 so se spremenili. Socialni prispevki za nekoga, ki ima registriran s.p., se prilagajajo tekom leta po njihovi višini. Koliko znašajo v letu 2021 in kako se prilagajajo?

Informativni izračun plače

Prispevki za sp v letu 2021

Socialni prispevki za sp oziroma za samozaposlene osebe so za mesec februar 2021, 425,43 evra. Največ so se v enem letu povišali prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in to za 14,95 evra (zdaj 271,19 evra). Nekoliko manj so se povišali prispevki za zdravstveno zavarovanje. V primerjavi s tistimi v letu 2020 so zdaj višji za 8,25 evra (ti so zdaj 149,79 evra). Februarski prispevki za starševsko varstvo so višji za 0,12 evra (zdaj znašajo 2,22 evra), prispevki za zaposlovanje pa so višji za 0,13 evra (zdaj 2,23 evra).

Obvezno zdravstveno zavarovanje

Socialni prispevki za sp ob prvem vpisu v register tudi v letu 2021- nižji

V kolikor boste prvič registrirali s.p. in prej še nikoli niste imeli niti s.p. niti popoldanskega sp, niti niste bili samostojni nosilec kakšne dejavnosti, kot npr. samostojni kulturni delavec ipd., vam vsekakor pripada olajšava tudi v letu 2021. Tako so prispevki za sp zmanjšani za to olajšavo –  prvo leto 50 % prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v drugem letu pa 30 % teh prispevkov.

Informativni izračun za normirance

Socialni prispevki za sp se plačujejo za mesec nazaj!

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Skladno s 353. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) morajo samozaposleni predložiti davčnemu organu OPSVZ obrazec najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. Socialni prispevki morajo biti poravnani do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Za ponavljajoče obveznosti se je najlažje obrniti na računovodski servis, ki ga imamo tudi pri DATA d. o. o. Naše stranke vedo, da so v varnih rokah in jim je poslovanje s davčnim organom olajšano. Naše računovodje jim svetujejo pri poteku njihovega poslovanja. Posebno pozornost pa posvečamo tudi samostojnim podjetnikom – začetnikom!

Kolikokrat ste že strmeli v zahtevek davčnega organa in ga niste povsem razumeli kaj zahteva? Računovodski paketi pri podjetju DATA d. o .o. vključujejo tudi svetovanje na mesečni ravni, kjer vam naš računovodja hitro odgovori na vprašanje o tem, kako ravnati v taki situaciji.

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

Socialni prispevki za sp se lahko poravnajo z enim plačilom!

Socialni prispevki za sp so lahko poravnani z enim plačilom. Tako se izognete več provizijam, ki jih ob plačilu zaračunavajo banke. Več preberite v našem članku, ki govori o tem, kako se socialni prispevki za s.p. plačujejo po novem.

Pravni nasvet

Niso se spremenili le prispevki za sp! Tudi socialni prispevki za družbenike podjetij so nekoliko višji!

Minimalna osnova za prispevke za družbenike znaša 90 % zadnje znane povprečne letne plače. Povprečna letna plača v letu 2020 znaša 1.856,20 evra, kar pomeni, da znaša minimalna osnova za prispevke v tej kategoriji 1.670,58 evra. Minimalni socialni prispevki za družbenike d.o.o. (zavarovalna podlaga 040) znašajo za leto 2021, 638,16 evra.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja