Go to Top

Kako plačam prispevke za s.p. po novem? Postopek in obrazložitev.

Novi ustanovitelji statusa samostojnega podjetnika (s.p.) so v redni dilemi glede tega »Kam in kako plačam prispevke?«. Tu si poglejmo kam se plačujejo omenjene obveznosti in novosti povezane z njihovim plačevanjem.

Informativni izračun plače

Vprašanja »Kako plačam prispevke?« in veliko drugih dilem, vam lahko poenostavi izbira našega računovodskega servisa kot vašega partnerja!

»Kako plačam prispevke?« in podobna vprašanja najpogosteje prejemamo od novincev pri odpiranju svojega podjetja. Odgovore na takšna vprašanja lahko poda strokoven in odgovoren računovodja z izkušnjami. Naše podjetje že s skoraj 30 letno tradicijo in izkušnjami nudi kar se da najboljšo skrb in pomoč našim strankam –tako kot računovodski servis, kot tudi točka kjer lahko dobite strokovno pravno svetovanje ali davčno svetovanje. Vse na enem mestu!

Pri odgovorih na vprašanja kot sta »Kako plačam prispevke?« ali »Kako plačam akontacijo dohodnine?« vam lahko pomagajo naši strokovnjaki. Za ponudbo in informacije o ceni nam pišite na e-naslov data@data.si.

»Kako plačam prispevke z enim e-računom?« FURS omogočil poenostavljeno plačevanje vseh mesečnih prispevkov za socialno varnost

FURS že dlje časa sestavlja pred-izpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost in jih do 10. v mesecu odlaga v njihove portale e-Davkov. Novost pa je že spomladi letos, ko je FURS oznanil postopno uvajanje plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost z enim plačilom. Torej prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti. Akontacija dohodnine se mora med tem še vedno plačevati ločeno. Odgovor na vprašanje »Kako plačam akontacijo dohodnine?« najdete nekoliko nižje v prispevku.

Poenostavitev plačevanja bo uporabnik uredil pri svoji spletni banki, s tem da se prijavi na prejem e-računa. Torej – kako plačam prispevke z enim e-računom: v registru izdajateljev e-računov uporabnik poišče »Ministrstvo za finance Finančna uprava Republike Slovenije«, z naslovom Šmartinska cesta 055, 1000 Ljubljana, davčna številka 77695771. Pri »Referenčno oznako izdajatelja e-računa« uporabnik, ki prijavo oddaja, vpiše svojo davčno številko in označi svoje strinjanje s splošnimi pogoji. Za tem bo FURS takšnemu zavezancu sestavil t.i. zbirni plačilni nalog, z vsemi podatki o vrsti in višini posameznih dajatev, in mu ga posredoval v enotni standardizirani obliki »e-Slog«. Zavezanec mora pred-izpolnjen plačilni nalog le še potrditi.

Prijava za izdajo e-računov velja do odjave. V primeru neporavnanih obveznosti se s potrditvijo plačilnega naloga najprej poravnajo stare.

Pravni nasvet

»Kako plačam akontacijo dohodnine?«

Ker akontacija dohodnine zapade istočasno z ostalimi prispevki, je to potrebno plačevati ločeno. Akontacija dohodnine se načeloma plačuje mesečno, razen v primeru, da znesek akontacije ne presega 400 evrov, se ta plačuje v trimesečnih obrokih.

Akontacija dohodnine se plačuje do 10. v mesecu, za pretekli mesec. Akontacija dohodnine mora uporabnik plačati na naslovnika »PDP proračun države«, za TRR in številko sklica se obrnite na Vašo računovodjo ali povprašajte na FURS-u.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

»Kako plačam akontacijo davka na dobiček?«

Tudi akontacijo davka na dobiček plačujemo za pretekli mesec oz. pretekle tri mesece – zavisi od velikosti akontacije. V primeru mesečnega plačevanja akontacije moramo poravnati svoje obveznosti na »PDP proračun države«, za TRR in številko sklica preverite pri FURS-u.

Razlika med mesečno in trimesečno akontacijo je izključno v velikosti akontacije, ki jo moramo plačati. Tako uporabnik ne mora izbirati med dvema. Dobro je tudi pred prvim plačilom preveriti pri FURS-u v koliko letnih obrokih boste morali plačevati akontacijo. To je posebej pomembno v primeru kot je zamik ustanovitve s.p. za nekaj dni, ko vnaprej napovedani prihodki podjetja do konca leta spremenijo višino akontacije in trimesečno plačevanje le-te v mesečno.

»Kako plačam prispevke z olajšavo za prvi s.p.?«

V kolikor ste prvič registrirali s.p. in poprej še nikoli niste imeli niti s.p. niti popoldanskega s.p., niti niste bili samostojni nosilec kakšne dejavnosti, kot npr. samostojni kulturni delavec ipd., Vam vsekakor pripada olajšava za prispevke. Ta olajšava je 1. leto 50 % prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v drugem letu pa 30 % teh prispevkov.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Tudi to morate pri prvem obračunu prispevkov zabeležiti. Prvi obračun prispevkov Vam mora FURS vložiti v e-Davke do 10. v naslednjem mesecu. Potrditi jih morate do 15. v tem mesecu in plačati do 20.!

Želite dobiti dober občutek o našem računovodskem servisu? Obiščite nas za opis naše storitve!

Kadarkoli v času uradnih delovnih ur nas lahko obiščete za informativni posvet o naši računovodski storitvi za s.p., d.o.o. ali katero drugo pravno-organizacijsko obliko. Vsekakor Vam bomo pripravili ponudbo ali računovodski paket ki bo Vam najbolj po meri!

Nahajamo se na Dunajski cesti 136 v Ljubljani!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja