Go to Top

Predlog Zakona o gostinstvu v javni obravnavi – kakšne spremembe uvaja?

Predlog Zakona o gostinstvu je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport poslalo v javno obravnavo. Predlagatelji novega zakona pravijo, da predlog Zakona o gostinstvu sledi sodobnim trendom gostinstva in nastanitvenih dejavnosti ter zavezam k trajnostnemu turizmu. Predlog zakona bo v javni razprava do 17. junija 2024. V tem času želijo pridobiti mnenja in predloge zainteresiranih javnosti o novih rešitvah za ureditev področja. Bi potrebovali pomoč pri ureditvi vašega statusa, da boste zadostili smernicam novega zakona? Obrnite se na naše pravne strokovnjake. Pokličite na 01/600 15 30 ali pošljite sporočilo na data@data.si.

Registrirajte podjetje

Katere novosti predvideva predlog zakona?

Predlog zakon ureja naslednja področja in sicer kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem, definira nove vrste nastanitvenih obratov, ureja kategorizacijo višjih kakovostnih kategorij, uvaja spremembe obratovalnega časa, ureja gostinstvo v premičnih gostinskih ter drugih prostorih. Vsebuje ukrepe namenjene promociji Slovenije kot trajnostne destinacije.

Informativni izračun plače

Kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem

Kakšni so predlogi na področju kratkotrajnega najema? Ponudniki kratkotrajnega najema so v skladu s predlogom zakona lahko pravne osebe, samostojni podjetniki in fizične osebe. Posamezno stanovanje se kot celota ali del lahko oddaja v kratkotrajni najem do 30 dni v koledarskem letu oziroma več, če bo občina s splošnim aktom določila dovoljeno trajanje oddajanja posameznega stanovanja, ki bo daljše od 30 dni. Predlog zakona v tem delu torej daje več pristojnosti občinam. Stanovanja pa se bo lahko še vedno oddajalo brez časovnih omejitev občine, če se bo s spremembo namembnosti spremenilo v poslovni prostor – gostinski nastanitveni obrat. Predlog zakona zato med gostinske nastanitvene obrate uvaja tudi apartma. Delež soglasja solastnikov v večstanovanjski stavbi se s 100 odstotkov solastniških deležev znižuje na 75 odstotkov, vendar z obvezno pridobitvijo soglasja občine.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Nove vrste nastanitvenih obratov

Predlog zakon uvaja nove samostojne vrste nastanitvenih obratov. To so apartma, šotorišče, postajališče za bivalna vozila, glamping in nadstandardni nastanitveni obrat v naravi. Glede slednjih bodo posodobljeni tehnični pogoji in pogoji glede storitev.

Dnevnice 2024

Potrebujete pravni nasvet?
Kilometrina 2024

Kategorizacija višjih kakovostnih kategorij s strokovnjaki za zagotovitev kakovosti

Predlog zakona uvaja zunanje strokovno ocenjevanje nastanitvenih obratov višje kakovosti. Od leta 2019 je kategorizacija nastanitvenih obratov temeljila na samooceni. Zakon uvaja tudi novo najvišjo kakovostno kategorijo za turistične kmetije z nastanitvijo – 5-jabolko.

Interni akti podjetja

Obratovalni čas

Nastanitveni obrat lahko, po predlogu zakona, tako obratuje v skladu z objavljenim urnikom za vse dni v tednu v skladu s svojimi poslovnimi interesi brez časovnih omejitev.  Prehrambni obrat pa lahko obratuje v skladu z objavljenim urnikom za vse dni v tednu s časovnimi omejitvami, in sicer redni obratovalni čas izven območij stanovanj določi občina, pri čemer ne sme preseči časovnega razpona med 6. in 2. uro (razen hotelske restavracije, obrati za dostavo in obrati v igralnicah oziroma igralnih salonih: 24 ur na dan). Redni obratovalni čas na stanovanjskem območju je možen med 6. in 22. uro, razen če splošni akt občine utemeljeno na določenem območju podaljša možnost rednega obratovanja. Pri čemer pa ne sme preseči časovnega razpona med 6. in do največ 2. uro.

Pogodba o zaposlitvi

Gostinstvo v premičnih objektih

Prehrambena dejavnost se zaradi izboljšanja gostinske ponudbe, po predlogu zakona, lahko opravlja v premičnih objektih izven javnih prireditev, če občina sprejme akt, s katerim opredeli dovoljena območja ter dovoljeno obdobje in dneve znotraj tega obdobja. Pravila obratovalnega časa prehrambnih gostinskih objektih veljajo tudi za obratovanje v premičnih objektih. Izvajanje nadzora nad opravljanjem dejavnosti bo v pristojnosti občinskih inšpekcij.

Prispevki za s.p. za 2024

Gostinstvo v prostorih za drug namen

Po predlog zakona lahko občine s splošnim aktom določijo prostore za drug namen, ki jih prepoznajo kot pomembne za obogatitev turistične ponudbe občine oziroma destinacije s stališča trajnosti, avtentičnosti in inovativnosti ter za celovit razvoj občine. S splošnim aktom lahko določijo območja, časovno obdobje in druge pogoje za izdajo soglasja za opravljanje nastanitvene dejavnosti v prostorih za drug namen. Soglasje pa lahko izdajo za največ tri leta.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Ukrepi trajnostnega turizma

Predlog zakona vsebuje tudi ukrepe, namenjene promociji Slovenije kot trajnostne destinacije. Gre predvsem za ukrepe namenjene promociji Slovenije kot destinacije s čisto pitno vodo in ukrepe za trajnostno načrtovanje gostinstva. Predlog zakona predvideva, da so vsi gostinski obrati in drugi prostori za gostinstvo, priključeni na javno vodovodno omrežje. Svojim gostom v gostinskem prostoru nudijo pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja.

Za pomoč pri ustanoviti podjetja se obrnite na naše svetovalce. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja