Go to Top

Najprej ustanovitev podjetja, potem poslovni račun

Poslovni račun za s.p. bodoči samostojni podjetnik odpre šele po registraciji statusa samostojnega podjetnika in ne preden pride na VEM točko DATA na registracijo svojega podjetja.

Informativni izračun plače

Opravičevali so se nam bodoči podjetniki, ki so prišli na postopek registracije s.p. in tisti po telefonu, da še niso odprli poslovni račun na banki. Kot smo že uvodoma zapisali, mora podjetnik najprej registrirati podjetje. Nato pa mora s sklepom o ustanovitvi s.p. obiskati banko in odpreti poslovni račun.

Opis postopka preden se odpre poslovni račun

Na naši Vem točki DATA pri postopku registracije samostojnega podjetja referenti VEM točke podjetniku po pripravi dokumentov za ustanovitev podjetja vedno razložimo, da bodo po pošti prejeli Sklep o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij. Sklep bodo prejeli naslednji dan od dneva, ki so ga pri postopku registracije navedli kot datum ustanovitve samostojne dejavnosti (s. p.). Na sklepu, ki ga podjetniku pošlje AJPES bo navedena matična številka njihovega s. p.. Davčna številka s. p. je ista kot osebna davčna številka podjetnika. S tem sklepom se nato že registriran samostojni podjetnik na izbrani banki dogovori za odprtje poslovnega računa.

Pravni nasvet

Mora podjetnik odpreti prav poslovni račun?

Samostojni podjetnik lahko od 15. 12. 2015, odkar velja sprejeta novela Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), poslovanje svoje dejavnosti vodi prek bančnega računa, ki ga uporablja tudi v zasebne namene.

Podjetniki se vedno lahko odločijo, da bo odprli klasični poslovni račun in ga uporabljali tudi v zasebne namene.

Poslovni račun ali osebni račun

Računovodje in ostali zaposleni v podjetju DATA zagovarjamo stališče, da je vsekakor dobro ločiti osebne od poslovnih financ. Menimo, da je za poslovanje s.p. bolj primeren poslovni račun.

Prednost poslovanja prek osebnega računa so cenejši stroški za vodenje bančnega računa.

Iščete strokoven računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Slabosti poslovanja prek osebnega računa pa je lahko nepreglednost bančnih izpiskov za s.p.. Banke tudi ne želijo odpirati zasebne račune za namen poslovanja podjetja. Poleg tega ima FURS vpogled v bančne transakcije, poveča se strošek računovodstva, banke ne dajo kredita podjetniku na zasebni račun.

Potrebujete pravni nasvet ali davčno svetovanje? Pokličite nas na telefon 01 6001 530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja