Go to Top

Pomoč družinskega člana v podjetju

Podjetniku pri delu lahko brezplačno priskočijo na pomoč tudi družinski člani, in sicer ne glede na to, ali so v delovnem razmerju ali ne. Pomoč družinskega člana se šteje za obliko kratkotrajnega dela, ki ga ureja Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1).

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Kako dobra je vaša poslovna ideja, preverite na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Podjetnik lahko izdaja račune tudi v času bolniške in porodniške

Pomoč družinskega člana lahko podjetniku pride prav tudi v času, ko je sam na bolniški ali porodniški. Tudi takrat namreč lahko, če ima ustrezno urejeno pomoč družinskega člana, izdaja račune in torej dobiva prihodke.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Paziti mora le, da so res izpolnjeni vsi zakonsko določeni pogoji za opravljanje kratkotrajnega dela, da pomoč družinskega člana ne presega štiridesetih ur mesečno ter da bo račun izdan le za tisto, kar bo dejansko namesto njega opravil družinski član.

>>> Izdaja računa – kdaj ni potrebna?

Pomoč družinskega člana največ 40 ur mesečno

Za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikrodružbi ali zavodu z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenim. Pomoč družinskega člana se lahko opravlja tudi pri popoldanskem s.p.-ju, saj zakonodaja (ZPDZC-1) ne razlikuje med različnimi oblikami zavarovanja.

Pri kratkotrajnem delu samozaposleni osebi lahko pomagajo osebe, s katero je samozaposleni v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena. To pomeni zakonec, izvenzakonski partner, sin, hči, mati in oče, ne pa tudi brat oziroma sestra.

Posameznik, ki opravlja kratkotrajno delo, je lahko v delovnem razmerju, brezposeln ali upokojen, pomoč družinskega člana pa ne sme presegati 40 ur mesečno.

>>> Ste registrirali s.p., a niste prepričani, kdo vam lahko pri delu pomaga in na kakšen način? Oglasite se na našem brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Podjetnik mora voditi evidenco kratkotrajnega dela

pomoč družinskega članaPodjetnik oziroma delodajalec mora sam voditi evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu. Evidenca mora vsebovati osebno ime, naslov in davčno številko osebe, uro začetka in konca opravljanja kratkotrajnega dela po dnevih ter skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela v posameznem mesecu.

 

Evidenco mora podjetnik hraniti še dve leti po tem, ko se je pomoč družinskega člana zaključila.

>>> Prodaja na stojnici: Kdo vam lahko pomaga pri delu?

Podjetnik mora družinskega člana prijaviti v zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Prijavi ga z obrazcem M12 – prijavo lahko uredi tudi na VEM točki DATA. Prispevek pa mesečno plačuje Finančni upravi RS (Furs). V letošnjem letu ta znaša 4,86 evra.

Komentarjev (14)

  • Urška V 22. Februarja 2018 - 8:13 Odgovori

    Pozdravljeni, ali je treba mesečni prispevek za družinskega člana plačevati vse leto ne glede na to, ali bo ta dejansko pomagal? Ali pa je dovolj, da se plačuje samo tiste mesece, ko je pomagal?

    Hvala,
    Urška

  • Slavica Bajec 2. Marca 2018 - 21:05 Odgovori

    Pozdravljeni
    ali je potrebno za vsako obdobje posebej oddati obrazec M 12, primer da dela 3 mesece na to 2 meseca ne dela je za vsako obdobje potrebna nova prijava in odjava z obrazcem M 12?
    Hvala in lep pozdrav.
    Slavica

    • Dominika Ahačič 18. Aprila 2018 - 8:12 Odgovori

      Pozdravljeni, da, potrebna je sprotna prijava in odjava zavarovanca, če prenehajo razlogi za zavarovanje ali se začnejo na novo. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Maja Marušič 6. Aprila 2018 - 13:11 Odgovori

    Pozdravljeni,
    v članku omenjate, da je potrebno urediti pomoč družinskega člana v družbi z enim do 10 zaposlenih. Kako pa je s pomočjo družinskega člana (mož lastnice), ko v družbi ni zaposlenih?
    Hvala
    Maja

    • Dominika Ahačič 20. Aprila 2018 - 16:54 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Armin Suljanović 11. Junija 2018 - 11:45 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me ali lahko prijavim očeta kot pomoč družinskega člana v moje slovensko podjetje, oče pa je državljan Avstrije?

    Lp Armin

    • Data, d.o.o. 19. Junija 2018 - 11:29 Odgovori

      Spoštovani, za ustrezno svetovanje se prosimo obrnite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Petra Rakovec 26. Junija 2018 - 9:39 Odgovori

    Pozdravljeni, mož je s.p. in uči smučanje za drugo osebo. Ali lahko tudi sin uči smučanje za to drugo osebo v smislu družinske pomoči 40 ur na mesec?

    • Data, d.o.o. 27. Junija 2018 - 10:15 Odgovori

      Spoštovana ga. Rakovec, hvala za vprašanje. Pri kratkotrajnem delu samozaposleni osebi lahko pomagajo osebe, s katero je samozaposleni v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena. To pomeni zakonec, izvenzakonski partner, sin, hči, mati in oče. Posameznik, ki opravlja kratkotrajno delo, je lahko v delovnem razmerju, brezposeln ali upokojen. Za čas kratkotrajnega dela ga je potrebno prijaviti na upravni enoti in za čas opravljanja dela plačati pavšalne prispevke. O tem smo pisali tudi v prispevku Podjetnik na bolniški – kdo lahko zanj izda račun?. Za bolj podrobno svetovanje pa nam pišite na data@data.si in pripravili vam bomo ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • TM 14. avgusta 2018 - 8:14 Odgovori

    Pozdravljeni,
    ali obstaja kakšna možnost, da kot s.p. za čas bolniške prijavim partnerja, ki je zaposlen v tujini (zdravstveno zavarovanje in vse ostalo ima urejeno v Avstriji)?

    M12 nam namreč zavrne, ker partner nima obveznega zavarovanja v Sloveniji.

    • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 9:48 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Vložitev obrazca M12 ni možna za osebo, ki ni zavarovana v Sloveniji. Zato partner ne more opravljati kratkotrajnega dela oz. pomagati kot družinski član. Predlagamo, da vam računovodja izračuna, kaj se vam najbolj izplača glede na različne možnosti sodelovanja s.p. z drugimi osebami. Stroške različnih oblik sodelovanja lahko izračunate s pomočjo našega informativnega spletnega izračuna ali izračuna za stroške študentskega dela. Seveda pa vam pri teh izračunih pomagajo tudi v računovodskem servisu Data. Lep pozdrav in čimprejšnje okrevanje želimo, Data, d.o.o.

  • Mariia Podskrebusheva 22. avgusta 2018 - 18:24 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me ali lahko moj mož prijavi mene kot pomoč družinskega člana v svoje slovensko podjetje, jaz sem državljanka Rusije?

    • Data, d.o.o. 23. avgusta 2018 - 12:55 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Glede na to, da vam na podlagi posredovanih informaciji ne moremo podati točnega odgovora in da bi morali vašo situacijo preučiti, vam lahko ponudimo uro svetovanja z našim strokovnjakom za to področje. Cena svetovanja je 120 EUR + DDV na uro. Strankam našega računovodskega servisa nudimo 30% popust. Če boste potrebovala našo pomoč, nam javite, da pripravimo predračun in organiziramo sestanek.
      Hvala lepa in lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja