Go to Top

Počitek med delom in po delu – koliko vam ga pripada?

Počitek med delom in po njem – kaj pravi zakonodaja?

Počitek med delom in po njem oz. odmor ter počitek med in po delovnem času potrebuje vsak delavec. Počitek je opredeljen v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Kako je razdeljen? Če imate specifična vprašanja glede delovnega prava, so vam lahko v pomoč tudi naši pravni svetovalci! Za termin plačljivega svetovanja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Počitek med delom in po njem v ZDR-1 razdeljen na tri dele

Počitek med delom in po njem je v Zakonu o delovnih razmerjih opredeljen v 154., 155. in 156. členu. Počitek med delom in po njem ZDR-1 razdeli na tri dele. Prvi je odmor med delovnim časom, drugi je počitek med zaporednima delovnima dnevoma, tretji pa je tedenski počitek.

Bi želeli ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Počitek med delom – odmor med delovnim časom

Počitek med delom oz. odmor med delovnim časom se všteva v delovni čas. Delavec, ki dela polni delovni čas, si lahko privošči počitek med delom oz. ima pravico do odmora, ki traja pol ure. Če delavec dela krajši delovni čas (štiri ure dnevno) ima pravico do sorazmernega dela odmora. To pomeni, da mu pripada počitek med delom (oz. odmor med delovnim časom), ki traja 15 minut. V primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa se dolžina odmora določi sorazmerno z dolžino dnevnega delovnega časa. ZDR-1 še določa, da se počitek med delom oz. odmor lahko določi šele po eni uri dela ter najpozneje eno uro pred koncem delovnega časa. Mimogrede, preberite tudi, kolikšno nadomestilo vam pripada za malico.

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

Počitek med delom – kako je počitek med zaporednima delovnima dnevoma

Delavec ima v obdobju 24 ur pravico do počitka v nepretrganem trajanju najmanj 12 ur. Če je delovni čas delavca neenakomerno razporejen ali začasno prerazporejen, ima v obdobju enega dneva (24 ur), pravico do počitka v nepretrganem trajanju 11 ur.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

pravno svetovanje

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Počitek med delom – kako je s tedenskim počitkom?

V sedmih zaporednih dneh ima delavec poleg pravice do dnevnega počitka tudi pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur. Se pa minimalno trajanje tedenskega počitka upošteva kot povprečje v obdobju dveh tednov oz. 14 zaporednih dni. V kolikor mora delavec zaradi tehničnih, objektivnih ali organizacijskih vzrokov delati na dan tedenskega počitka, mu je delodajalec dolžan zagotoviti tedenski počitek na kakšen drug dan v tednu.

Če potrebujete kakovosten računovodski servis, ste na pravem mestu!

Počitek med delom in po njem za nekatere kategorije delavcev

V pogodbah o zaposlitvi s poslovodno osebo, prokuristom, z vodilnim delavcem ali delavcem, ki opravlja delo na domu, lahko drugače uredite počitek med delom in po njem (odmor, dnevni ter tedenski počitek). To je možno ne glede na določbe ZDR-1. Takšna posebna ureditev je možna, če delovnega časa ni mogoče vnaprej razporediti oz. če si delavec lahko delovno čas razporeja samostojno ter če sta mu zagotovljena varnost in zdravje pri delu.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Možnost, da je počitek urejen drugače

Večja fleksibilnost delovnega časa je možna, če gre za izmensko delo ter v dejavnostih oz. za delovna mesta, vrsto dela ali poklice, kjer:

  • narava dela zahteva stalno prisotnost;
  • narava dejavnosti zahteva kontinuirano zagotavljanje dela ali storitev;
  • je predviden neenakomeren ali povečan obseg dela.

V teh primerih se lahko z zakonom ali kolektivnimi pogodbami na ravni dejavnosti dnevni in tedenski počitek v povprečnem minimalnem trajanju zagotavlja v časovnem obdobju, ki ne sme biti daljše od šest mesecev (in ne v obdobju 14 zaporednih dni, kot je določeno v ZDR-1).

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja