Go to Top

Bi radi delali kot pevec ali pevka in ne veste kako registrirati podjetje?

Pevec, ki poje sam ali v bendu, se lahko tudi izredno dobro preživlja s tem talentom. Ko meni, da so zaslužki zadosti visoki, se mora odločiti za registracijo prave pravne oblike, kot je na primer s.p. ali d.o.o..

Katero pravno obliko lahko glasbeni pevec registrira?

Bi radi ustanovili s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to hitro in enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Pevec sicer lahko opravlja svojo dejavnost na več različnih načinov. Lahko pridobi status samostojnega kulturnega delavca, če odda vlogo za pridobitev tega statusa na Ministrstvo za kulturo. Vendar je ta status tudi v neki meri dokaj omejen, še posebej v temu da, za razliko od s.p.-ja, ne morate opravljati nobene druge dejavnosti, kot tiste, ki je navedena na odločbi Ministrstva za kulturo. Kot s.p. pa lahko opravljate več različnih dejavnosti, ki so navedene v Standardni klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008. Tako se lahko lažje preživljate z celotnim svojim naborom talentov in sposobnosti!

Informativni izračun dohodnine

Pevec, ki deluje kot samostojni kulturni delavec se mora preživljati s tem – in praktično edino s tem

Bi radi delali kot pevec ali pevka in ne veste kako registrirati podjetje?Tako nekdo, ki se ukvarja z petjem, kot samostojni kulturni delavec, ne mora poleg tega imeti še registrirano grafično oblikovanje, spletno trgovino ali se ukvarjati z oddajanjem nepremičnin. Za opravljanje teh dejavnosti bi moral registrirati druge statuse.

Pevec mora registrirati primerno dejavnost na podjetju

Da lahko podjetnik izstavlja račune, mora pri podjetju registrirati primerno dejavnost. Sam vpis dejavnosti lahko naredi tudi na naši VEM točki podjetja DATA d.o.o.. Vpis dejavnost in registracija s.p.-ja ali d.o.o.-ja sta brezplačna.

Pevcu prisojena dejavnost v klasifikaciji je »Umetniško uprizarjanje« (SKD 90.010). Za pisanje avtorskih besedil in notnih zapisov glasbenih del je ta dejavnost vključena v »Umetniško ustvarjanje« (SKD 90.030).

Glasbeni pevec, ki dela preko s.p., lahko kadarkoli doda še katero drugo dejavost in se prične ukvarjati s tem

Ko imate svoj s.p. lahko ob katerikoli potrebi po temu, da izstavite račun še za katerokoli drugo storitev, preprosto na VEM točki dodate še katero dejavnost. Tako se lahko uspešen glasbenik začne ukvarjati s produkcijo filmov in za to preprosto do-registrira »Produkcija filmov in videofilmov« (59.110) ali morda »Post produkcijske dejavnosti pri izdelavi filmov, video filmov, televizijskih Oddaj« (59.120).

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja