Go to Top

Minimalni odpovedni rok – koliko dni mora delavec še »oddelati«?

Minimalni odpovedni rok – kakšen je pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Minimalni odpovedni rok je potrebno upoštevati ob prekinitvi pogodbe o zaposlitvi. Koliko traja minimalni odpovedni rok v različnih primerih? Tudi odpovedni roki so občasno tema svetovanj naših pravnih svetovalcev. Imete druge dileme delovnopravne zakonodaje? Ali potrebujete kakšen drug pravni nasvet? Za termin plačljivega strokovnega pravnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprtje s.p. lahko opravite na naši DATA točki!

Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi

Preden pogledamo, kako se določi minimalni odpovedni rok v različnih primerih, je treba poudariti, da ko delavec ali delodajalec prekineta pogodbo o zaposlitvi, morata pri tem upoštevati možnost odpovednega roka. Odpovedni rok »pomaga« tako delodajalcu kot delavcu. Delavec si v času odpovednega roka lahko poišče novo zaposlitev, delodajalec pa novega delavca. Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi. Ko se odpovedni rok izteče, se pogodba o zaposlitvi prekine.

Uporabite naš kalkulator in si izračunajte vašo plačo!

Kakšen je minimalni odpovedni rok pri poskusnem delu?

Minimalni odpovedni roki so določeni v 94. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Kakšen je minimalni odpovedni rok v času poskusnega dela? Ta je sedem dni. In to ne glede na to, ali pride do odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca ali s strani delodajalca zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj v primeru redne odpovedi s strani delavca?

Če delavec redno odpove pogodbo o zaposlitvi, je minimalni odpovedni rok 15 dni. To velja, če je delavec pri delodajalcu zaposlen manj kot leto dni. Če je delavec zaposlen več kot leto dni je minimalni odpovedni rok 30 dni. Ob tem je potrebno poudariti še, da lahko pogodba o zaposlitvi ali kolektivna pogodba določa daljši minimalni odpovedni rok, ampak največ 60 dni. Če ima delavec v pogodbi o zaposlitvi določen daljši odpovedni rok, kot je določen v ZDR-1, se upošteva odpovedni rok iz pogodbe iz zaposlitvi.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Kaj pa, če pogodbo odpove delodajalec?

Kaj pa, če delodajalec redno odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti? Takrat je odpovedni rok:

  • 15 dni, če je delavec zaposlen pri delodajalcu do enega leta;
  • 30 dni, če je delavec zaposlen pri delodajalcu od enega do dveh let.

Nad dve leti zaposlitve pri delodajalcu pa odpovedni rok v trajanju 30 dni narašča za vsako izpolnjeno leto zaposlitve pri delodajalcu za dva dni, a največ do 60 dni. Če je delavec zaposlen pri delodajalcu več kot 25 let, je odpovedni rok 80 dni, v kolikor s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ni določen drugačen odpovedni rok. A minimalni odpovedni rok v tem primeru ne sme biti krajši od 60 dni.

Če delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga je odpovedni rok 15 dni. V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca brez razloga delavcu, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, je odpovedni rok 60 dni.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kdaj pa ni odpovednega roka?

Če se izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas, odpovednega roka ni. V takšnem primeru gre napreč za potek pogodbe o zaposlitvi. Če pa pride do odpovedi pogodbe o zaposlitvi za določen čas (preden poteče), pa se minimalni odpovedni rok določi kot smo opisali zgoraj. Odpovednega roka ni tudi, če delavec ali delodajalec podata izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Ob vsem velja poudariti še, da se lahko delavec in delodajalec sporazumeta, da lahko odpovedni rok tudi skrajšata. Takšen sporazum mora biti v pisni obliki. V tem primeru se lahko dogovorita tudi za odškodnino.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja