Go to Top

Mednarodni izzivi 2017-2018: podpora slovenskih podjetij pri vključevanju v “globalne verige”

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v sodelovanju s partnerji pripravilo dokument Mednarodni izzivi 2017-2018, v katerem navajajo ukrepe, s katerimi želijo “nuditi ustrezno podporo slovenskim podjetjem pri njihovi intenzivnejši internacionalizaciji, vključevanju v globalne verige vrednosti ter zagotoviti ustrezen pristop pri privabljanju tujih neposrednih investicij”.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Kako pa kaj vi poslujete?

Več informacij

Internacionalizacija prinaša nove izzive podjetjem, ki se morajo hitro odzvati na novosti in spremembe, prav tako pa to izziv predstavlja tudi kreatorjem politik in glavnim oblikovalcem poslovnega okolja. Z novimi izzivi pridejo nove priložnosti, ki pa jih je, kot pišejo na MGRT, treba izkoristiti ob pravem času na pravem mestu.

Prijava na izobraževanje

Mednarodni izzivi 2017-2018V akcijskem načrtu Mednarodni izzivi 2017-2017 so predstavljene aktivnosti, ki so oziroma bodo na voljo slovenskim podjetjem pri spodbujanju internacionalizacije. To velja tako za tista podjetja, ki o vstopu na tuje trge šele razmišljajo, kot tudi za tiste, ki želijo investirati v tujini ali k sodelovanju povabiti tujega investitorja.

Za Slovenijo so napovedi spodbudne; letošnja gospodarska rast naj bi bila med 2,5 in 3,00 odstotki, kar bo skoraj dvakrat višje od povprečja v območju evra. Letošnja rast zaposlenosti naj bi bila znatno višja kot lani, število brezposelnih pa naj bi se znižalo na okoli 103 tisoč.

Prijava na izobraževanje

Izvoz in uvoz storitev 2015-2018

 2015201620172018
IZVOZ 5,6 %5,7 %5,5 %5,0 %
UVOZ4,6 %5,3 %5,9 %5,1 %
Vir: MI 2017-2018

Aktivnost spodbujanja internacionalizacije

  • Spletne informacije – informacije o trgih, poslovnih priložnostih, panogah
  • Oglaševanje in promocija – organizacija dogodkov s področja internacionalizacije, promocijska gradiva
  • Svetovanje – nasveti izvoznikom, test izvoznih možnosti, priprava izvoznega načrta za vstop na tuje trge
  • Tržne raziskave – sofinanciranje tržnih raziskav na tujih trgih izvoznim podjetjem
  • Sejemski nastopi – sofinanciranje skupinskih in individualnih nastopov na mednarodnih sejmih
  • Delegacije, B2B, dnevi dobaviteljev
  • Poslovni klubi – sofinanciranje aktivnosti
  • Kakovost poslovanja – sofinanciranje stroškov podjetjem pri pridobivanju mednarodnih konfliktov, sofinanciranje vpeljave e-poslovanja za lažji preboj na tuje trge, sofinanciranje razvoja in uporabe novih poslovnih modelov, sofinanciranje aktivnosti partnerstev

Prijava na izobraževanje

Aktivnost spodbujanja tujih neposrednih investicij (TNI) bodo namenjeni predvsem zagotavljanje informacij, program identifikacije tujih investitorjev (preko mednarodnih baz podatkov sodelovanja ter sodelovanja s svetovalnimi podjetji), izobraževanja, usposabljanja promotorjev, »on line« investicijske priložnosti (npr. priprava e-seminarja, e-knjige, virtualni sejemski nastop), promocija Slovenije, regij in področij (krepitev blagovne znamke države, udeležba na investicijskih konferencah, organizacija tj. roadshowov), nadaljnja rast in razvoj podjetij s tujim in mešanim kapitalom, izvajanje analiz, finančne spodbude (za začetne investicije za prvi kapitalski vstop tujega investitorja in za začetke investicije tujih investitorjev).

Kaj še obljubljajo?

  • Izboljšanje poslovnega in podpornega okolja (akcijski načrt prednostne odprave ovir za investitorje; sodelovanje pri pogajanjih za prosto trgovinske sporazume s tretjimi državami; liberalizacija storitev),
  • nov Zakon o spodbujanju začetnih investicij, ki ureja področje spodbujanja investicij v Sloveniji,
  • v letu 2017 naj bi začela delovati enotna točka t. i. “one-stop-shop” za investitorje in izvoznika. Gre za enotno točko na nacionalnem in nižjih nivojih, ki bo prevzela del storitev s področja internacionalizacije in TNI, ki jih izvaja SPIRIT. Naloge bodo usmerjene predvsem k zagotavljanju informacij poslovnim subjektom na enem mestu.

Prijava na izobraževanje

Koliko sredstev bo namenjenih celotnemu projektu?

Za obe leti je skupaj na voljo skoraj 31 milijonov evrov. Napovedi, kot pišejo, so optimistične, nujnost internacionalizacije za nadaljnjo rast pa (neizpodbitno) dejstvo. “Pomembno je, da vsi skupaj znamo izkoristiti moment, ko gospodarstvo ter izvoz izkazujeta rastoči trend, podjetniški sektor pa spet investira,” so še zapisali v dokumentu Mednarodni izzivi 2017-2018.

Tabelo aktivnosti po posameznih ciljnih trgih si lahko ogledate tukaj.

Pisali smo že:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja