Go to Top

Zakaj se kljub davčni blagajni ne odreči vezani knjigi računov?

Kdaj se podjetnikom, kjub temu, da izdane račune potrjujejo prek davčne blagajne, ne splača odreči vezani knjigi računov?

izobraževanje

Ste že razmislili o tem, da bi svoje knjige vodili kar sami?

Več informacij

Z januarjem 2016 so se začele uporabljati davčne blagajne. Gre za sistem, preko katere vsi trgovci vse račune za dobave blaga in storitev, ki so plačani z gotovino, potrdijo pri Finančni upravi Republike Slovenije (Furs).

Prijava na delavnico

vezani knjigi računovNa ta način potrjevanja izdanih računov pa niso rabili pristati vsi prodajalci; do 31. decembra letos namreč še poteka t. i. prehodno obdobje, v katerem se lahko zavezanec prosto odloči o tem, ali bo za izdajo računov uporabljal elektronsko napravo za izdajo računov z vzpostavljeno elektronsko povezavo s Furs ali pa vezano knjigo računov (VKR). V tem primeru bo moral trgovec račune prav tako naknadno potrditi v največ desetih dneh od izdaje računa prek aplikacije na portalu eDavki.

Kdaj pa se vam ne splača odreči vezani knjigi računov?

Vezana knjiga računov vam bo prav prišla, kadar bo, denimo, prišlo do izpada električne energije. Ali pa v primeru, če imate manjše število računov. Ali pa, denimo, če se odločite za prodajo izven fizične prodajalne – veste, kako lahko prodajate zunaj prodajaln?

Izdan račun mora imeti izpisano enkratno EOR oznako. Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) pa predvideva tudi izjeme, ko bodo računi izdani brez EOR oznake, in sicer gre za primere:

  • izpada elektronske povezave,
  • izdaje računa s plačilom na transakcijski račun, ki bo naknadno plačan z gotovino,
  • v primeru opravljanja storitev prek avtomatov,
  • v primerih izdaje računa z VKR,
  • v primeru nedelovanja elektronske naprave in nezmožnosti vzpostavitve elektronske povezave.

Prijava na delavnico

Z namenom, da bi razbremenili tiste zavezance, ki izdajajo manjše število računov, so na Fursu omogočili izdajanje računov z aplikacijo na portalu eDavki. Predvideno je prehodno obdobje, v katerem bodo lahko zavezanci izdajali račune iz vezane knjige računov, ki jih bo treba v desetih dneh od izdaje potrditi prek aplikacije na portalu eDavki.

Kaj pa v gorah?

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Drugače pa je v področjih, kjer je povezava s signalom že na splošno slabša. Nekaterim podjetnikom kljub temu, da so zavezanci za davčno potrjevanje računov in bi davčne blagajne morali uporabljati, tega ne bo treba niti po izteku prehodnega obdobja. Gre za planinske koče in druge tako fizično odmaknjene poslovalnice podjetnikov, da nimajo dostopa do internetne povezave niti preko mobilnih omrežij. Več v Davčne blagajne za zavezance brez interneta in Davčne blagajne – poslovni prostor.

Kaj mora VKR vsebovati?

Vezana knjiga računov je sestavljena je iz platnic in knjižnega bloka v velikosti 210 x 148 mm in vsebuje 3 x 50 samokopirnih listov (oziroma 50 setov obrazcev računov). Tretji list v setu ostane po izdaji računa v vezani knjigi. Vsaka vezana knjiga računov ima enkratno serijsko številko, ki je odtisnjena v spodnjem desnem kotu na vsakem obrazcu računa v knjižnem bloku. Serijska številka je sestavljena iz identifikacijske oznake izdajatelja in zaporedne številke vezane knjige računov. Prvi list v setu (original) je v modro zeleni barvi, drugi in tretji list v setu (kopij) sta v sivo rjavi barvi. Zavezanec mora v vezani knjigi hraniti vse podatke in morebitne poznejše spremembe, 10 let od izdaje zadnjega računa iz vezane knjige računov. Podrobneje: Pravilnik o vsebini, obliki in načinu potrjevanja vezane knjige računov.

Pisali smo tudi o tem, da vezana knjiga računov ne predpisuje vsebine računa

Prijava na delavnico

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja