Go to Top

Kdo so ekonomsko odvisne osebe in kakšne so njihove dolžnosti?

Status ekonomsko odvisne osebe je uredil Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) zato, ker so samozaposlene osebe, ki najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobijo od istega naročnika, zaradi svoje ekonomske odvisnosti potrebne zaščite, pojasnjujejo na Inšpektoratu RS za delo (IRSD).

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ta seminar bi moral vsak podjetnik obiskati večkrat, saj se zakonodaja iz leta v leto nekoliko spreminja!

Več informacij

Obveznosti ekonomsko odvisne osebe

Ekonomsko odvisnim osebam se priznava določen obseg delovnopravnega varstva, te osebe pa so za to upravičenost po zaključku koledarskega ali poslovnega leta dolžne obvestiti naročnika, od katerega so ekonomsko odvisne, o pogojih, pod katerimi delujejo, in sicer tako, da naročniku posredujejo vsa dokazila in informacije, potrebne za presojo vprašanja obstoja ekonomske odvisnosti, sporočajo z IRDS.

Prijava na izobraževanje

ekonomsko odvisne osebeFormalne registracije statusa ekonomsko odvisne osebe ni

Zakon ne govori o kakršnikoli formalni registraciji statusa ekonomsko odvisne osebe, ki bi se evidentiral v nekem registru, ampak le o obveščanju konkretnega naročnika z namenom, da je ta seznanjen s tem, da ji je dolžan zagotavljati delno delovnopravno varstvo. Tako ekonomsko odvisnim osebam zagotavljajo:

  • prepovedi diskriminacije,
  • minimalni odpovedni roki,
  • prepovedi odpovedi pogodbe iz neutemeljenih odpovednih razlogov,
  • zagotavljanja plačila za primerljivo delo,
  • pravice glede uveljavljanja odškodninske odgovornosti.

Prijava na izobraževanje

Naročnik lahko na podlagi informacij in dokazil, ki mu jih predloži samozaposlena oseba, sam presoja dejanski obstoj ekonomske odvisnosti, so nam pojasnili z IRSD.

Zakon ne govori o formalni registraciji statusa ekonomsko odvisne osebe, ampak le o obveščanju konkretnega naročnika.

Klikni in deli

Ni podatka o tem, kdo svoje naročnike o tem obvešča in kdo ne, ni pa to splošna obveznost s. p.

Inšpektorat RS za delo nima podatka o tem, koliko samozaposlenih oseb o svoji ekonomski odvisnosti obvešča svoje naročnike, prav tako jim ni znano, da bi bil kateri koli drug državni organ seznanjen s temi podatki, pojasnjujejo z IRSD in dodajajo, da obveščanje naročnika o svoji ekonomski odvisnosti sicer ni splošna obveznost samozaposlene osebe v položaju ekonomske odvisnosti, ampak je to obvezno le, če želi ta samozaposlena oseba uveljavljati zgoraj omenjeno delovnopravno varstvo, so dejali na IRSD.

Prijava na izobraževanje

Podatka o morebitnih kršitvah izključno pri ekonomsko odvisnih osebah na IRSD nimajo, opozarjajo pa na to, da zakon z uvedbo instituta ekonomsko odvisne osebe ni izključil možnosti, da samozaposlena oseba, ki delo opravlja v položaju ekonomske odvisnosti in izpolnjuje svoje dolžnosti, uveljavlja obstoj delovnega razmerja, če dejansko obstajajo elementi delovnega razmerja, so nam še sporočili z IRSD.

Več o tem si lahko preberete tudi v:

Če vas zanima več o statusu ekonomsko odvisne osebe ali pa bi želeli, da vam pripravimo obvestilo za vašega delodajalca, pokličite naše pravne svetovalce na 01 600 1530 ali jim pošljite povpraševanje na data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja