Go to Top

Inšpekcijski nadzori – podjetniki, kaj bodo letos preverjali inšpektorji?

Inšpekcijski nadzori – kje jih lahko letos pričakujete?

Inšpekcijski nadzori – kateri inšpektorji pogosto opravljajo nadzore v podjetjih in pri podjetnikih? Na kaj bodo pozorni letos?

Informativni izračun plače

Inšpekcijski nadzori – potrebujete pravno ali davčno svetovanje?

Da ne bi imeli težav pri inšpekcijskih nadzorih, vam lahko pomagajo tudi naši sodelavci iz pravne službe. Če potrebujete pravni posvet z našimi pravniki, se lahko obrnete na njih. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Prav tako imamo v našem podjetju tudi odlične davčne svetovalce. Več o davčnem nadzoru smo pisali nekaj tednov nazaj – preberite tukaj. Kot že veste, pa lahko pri nas vedno ustanovite podjetje – pri tem vam pa lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci!

Registrirajte d.o.o. na Dati!

Inšpekcijski nadzori – upoštevanje korona ukrepov

Bolj kot ne vsi inšpektorji po terenu že od lanskega leta preverjajo upoštevanje ukrepov za zajezitev koronavirusa. Med ukrepi so nošenje zaščitnih mask, postavljena razkužila, upoštevanje varnostne razdalje, upoštevanje pogoja PCT in tako dalje. Teh ukrepov ne preverjajo zgolj zdravstveni inšpektorji, ampak tudi skoraj vsi ostali. Lani so zaradi neupoštevanja ukrepov že pisali kazni in začasno zapirali lokale in bencinske servise. Pričakovati je, da bo fokus inšpekcijskih nadzorov tudi letos na preverjanju ukrepov za zajezitev koronavirusa.

Prijavite se na brezplačni webinar Zasluži s hobijem ali idejo

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Inšpekcijski nadzori – Furs opravlja davčni nadzor

Več o davčnem nadzoru, ki ga opravlja Furs smo pisali v članku Davčni nadzor je manj stresen, če imate ob sebi davčnega svetovalca! Tokrat bomo le na kratko pogledali, kaj med drugim preverja Furs. Na področju DDV ugotavljajo nepravilnosti v okviru neupravičenega odbitka DDV ali neupravičenega uveljavljanja oprostitve obračuna DDV pri dobavi blagi v Evropski Uniji. Mimogrede, začel bo veljati nov zakon o DDV. Prav tako preverjajo prodajo po spletu, kjer zavezanci včasih ne obračunajo DDV, čeprav je prag za plačilo DDV pri nas presežen. Preverjajo pa tudi slovenske fizične osebe, ki prek spletnih platform prodajajo izdelke, pa nimajo registrirane dejavnosti ter s tem opravljajo delo na črno. Če bi potrebovali davčni nasvet lahko pokličete na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Želite registrirati s.p.?

Inšpekcijski nadzori – kaj še preverja Furs?

Tudi glede trgovanja s kriptovalutami Furs preverja slovenske fizične osebe, ki trgujejo s kriptovalutami v okviru opravljanja dejavnosti, čeprav zato nimajo urejenega pravnega statusa. S tem bi naj opravljali delo na črno. Je pa meja pri tem zelo tanka in jo Furs določa od primera do primera. Trenutno velja, da je trgovanje s kriptovalutami neobdavčeno, če ne gre za dejavnost. To pa ne velja za trgovanje s kriptovzovdi . Ti so obdavčeni po sistemu davka na dobiček od izvedenih finančnih instrumentov.  Furs preverja tudi račune v tujini, davek na dohodek pravnih oseb in davek na dohodke iz dejavnosti. Aktualno bo tudi preverjanje upravičenosti do koronapomoči. Če niste prepričani, če je vse tako kot mora biti, vam lahko pomagajo naši davčni in pravni svetovalci. Za več informacij pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Inšpekcijski nadzori – tržni inšpektorat in delovni inšpektorat

Tržni inšpektorat bo med drugim preverjal spoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ter nadzor glede turističnih bonov. Prav tako preverjajo tudi prodajo po spletu. Delovni inšpektorat bo kot večina ostalih inšpektoratov preverjal ukrepe za zajezitev koronavirusa. Prav tako pa opravljajo druge nadzore, ko so ustreznost višine in datuma izplačila plač in regresa. Mimogrede, preberite Dvig minimalne plače 2022 – za koliko se bodo dvignile plače? Delovni inšpektorji preverjajo tudi izrabo letnih dopustov in pravilnosti pri odpovedih pogodb o zaposlitvi.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Inšpekcijski nadzori – ostali inšpektorji

Na gradbiščih lahko pričakujete gradbene inšpektorje. Ti preverjajo delavce in potrebne oznake. Prodajalce zelenjave in sadja ter mesarje večkrat obiščejo meroslovni inšpektorji, ki preverjajo ustreznost tehtnic. Inšpektorji uprave za varno hrano pa večkrat opravljajo nadzore v živilskih trgovinah, pekarnah, restavracijah ipd.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja