Go to Top

Hobi in podjetništvo – registracija s. p. ali d. o. o. za kiosk s hrano

Premični gostinski objekti, ulična prehrana ali kar ‘tovornjaki s hrano’ oziroma ‘food truck’ po angleško, so vozila, registrirana za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostinskega obrata oziroma objekta. Lahko gre za kiosk s hrano, stojnico, prireditveni šotor, plovilo oziroma karkoli, kar lahko premikate iz enega na drug kraj.

Gre za objekte, ki so pogosto obravnavani kot začasni, saj premično vozilo oziroma kiosk s hrano ni nujno vezan na lokacije obrata. Podjetniki v svojih ‘tovornjakih s hrano’ gostom pogosto nudijo hitro pripravljeno hrano kot so ocvrte ribe, krompirček in piščanec. Med drugim gostom pogosto ponujajo tudi kuhane hrenovke, tople sendviče, pečen kostanj, koruzo in ostale hitro pripravljene jedi. Izbor postaja vedno bolj raznolik, saj se  v zadnjem času pojavljajo podjetniki, ki v svojih premičnih gostinskih obratih obiskovalcem ponujajo sodobno in eksotično kulinariko.

Premičnim gostinskim objektom, ki lačnim ponujajo različno ulično hrano, je pogosto skupni imenovalnik tudi prodaja jedi in pijač, ki praviloma ni postrežena za gostinsko mizo.

Za mnoge, ki imajo radi hrano, radi kuhajo in bi jo želeli ponuditi tudi gostom, je ureditev kioska s hrano cenejša in bolj dostopna rešitev kot odprtje gostinskega lokala.

Kako registrirati podjetje za kiosk s hrano?

Po Zakonu o gostinstvu lahko tovrstno dejavnost opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti. Najprej je tako vaš korak, da registrirate svoje podjetje. Na točki Vem podjetja DATA lahko vsak dan registrirate družbo z omejeno odgovornostjo (registracija d. o. o.), dejavnost samostojnega podjetnika (registracija s. p.)  ali brezplačno spremenite podatke že ustanovljenih podjetij.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Hobi, ki ga opravljate z veseljem in strastjo, lahko spremenite v svoj posel in si sami ustvarite službo, v kateri boste počeli tisto, kar vas najbolj osrečuje. Na izobraževanju vam svetujemo, kako se tega lotiti tako, da boste ob ukvarjanju s hobijem tudi vsaj nekaj zaslužili.

Več informacij

Ko registrirate podjetje se morate odločiti za pravilno registracijo dejavnosti. Če boste v vašem premičnem gostinskem objektu stregli izključno vašo hrano, morate registrirati vsaj naslednje šifre dejavnosti:

56.102 Okrepčevalnice in podobni obrati

6.104 Začasni gostinski obrati

56.210 Priložnostna priprava in dostava jedi

Če boste prodajali prehranske izdelke, ki jih je pripravil nekdo drug, registrirajte še posredništvo pri prodaji 46.170 – Posredništvo pri prodaji živil, pijač, tobačnih izdelkov.

Če želite imeti kiosk s hrano, morate 15 dni pred odprtjem oddati vlogo za registracijo obrata.

Klikni in deli

Registrirati morate tudi živilski obrat

Od 1. januarja 2006 morajo vsi nosilci živilske dejavnosti v državah članicah Evropske unije v skladu z Uredbo o higieni živil, obvezno tudi registrirati svoj živilski obrat, v katerem izvajajo katerokoli aktivnost, povezano z živili. Mednje spadajo tudi kiosk s hrano oziroma premični gostinski objekt. Nosilec živilske dejavnosti oziroma bodoči podjetnik mora najpozneje 15 dni pred začetkom obratovanja oddati vlogo za registracijo obrata. To lahko storite tukaj.

Premični gostinski objekti se po Uredbi o obrtnih dejavnostih uvrščajo med obrtne dejavnosti kot okrepčevalnice in podobni obrati, zato more podjetnik, ki bo upravljal tovrstni objekt, svoje podjetje vpisati tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. O tem, za katere dejavnosti vse potrebujete obrtno dovoljenje, smo sicer že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja