Go to Top

Kiosk s hrano

Kiosk s hrano

Kiosk s hrano,  o tem in osnovah, ki jih morate vedeti pri opravljanju premičnih gostinskih objektov in o pogojih, ki jih morate izpolnjevati v primeru, da je kuhanje vaša največja strast, s katerim bi želeli tudi nekaj zaslužiti, smo že pisali. Svetovali smo vam tudi, na katere inšpekcijske preglede morate biti pozorni, če želite upravljate podjetje za kiosk s hrano.

Omejitve za postavitev kiosk s hrano pa imajo tudi občine, ki upravljajo z javnim prostorom v slovenskih krajih in mestih.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) strežbo hrane in pijače na prostem določa Odlok o občinskem prostorskem načrtu MOL. Odlok določa, da lahko podjetniki ulično hrano in pijačo strežejo v okviru gostinskih vrtov, ki so postavljeni na javni površini in so funkcionalno povezani z gostinskim obratom. Podobno velja za premične gostinske obrate, ki lačnim nudijo tradicionalne slovenske jedi. Kot so povedali na MOL se lokacija za postavitev podjetja za kiosk s hrano odda na podlagi javnega razpisa.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Marsikateri hobi lahko postane dober posel - svetujemo vam, kako iz tistega, kar radi počnete v prostem času, ustvarite službo za vse življenje.

Več informacij

Na javnih površinah v Ljubljani zaenkrat še ne obstajajo premični gostinski objekti, ki bi lačnim ponujali tradicionalno slovensko hrano. Kljub temu na MOL pravijo: »V letu 2015 je bil izveden javni razpis za postavitev tovrstnega kioska, s katerim je bila oddana ena lokacija, in sicer za Bežigradom na Kardeljevi ploščadi«.

Lokacije za kioske s hrano v Ljubljani oddajajo z javnim razpisom.

Klikni in deli

Kioski s hrano so v Ljubljani postavljeni tudi v sklopu tržnice, pomladi in poleti lačne razveseljujejo strojnice s hrano ob petkih in nekaterih koncih tedna, ob koncu leta pa stojnice v sklopu prazničnega sejma.

Da osvežimo spomin: kaj je kiosk s hrano?

Kiosk s hrano je pogosto obravnavan kot začasen, a premičen objekt, ki ni vezano na posamezno lokacijo gostinskega obrata. Podjetniki v svojih ‘tovornjakih s hrano’ lačnim pogosto ponujajo hitro pripravljeno hrano. Jedilnik pa postaja v zadnjih letih veliko bolj raznolik, saj podjetniki svojim gostom ponujajo tudi sodobno in eksotično kulinariko.

Za obiskovalce tovrstnih gostinskih obratov je prehranjevanje na ulici precej enostavna rešitev zagate s časom. Enako pa ne velja za podjetnike, ki iščejo primerne lokacije za postavitev svojih restavracij na kolescih.

Za postavitev kioskov stroga pravila

Kljub temu, da Odlok o posebni in podrejeni rabi javnih površin natančno opisuje pravila in pogoje za posebno rabo javnih površin, pa ta ne vključuje oziroma ureja pogojev postavitve kioska s hrano, premične stojnice, koles, triciklov ali mobilnih vozil.

Na MOL pravijo, da lokacijo pri postavljanju premičnega gostinskega objekta v bistvu določi Oddelek za urejanje prostora MU MOL. Podjetniki morajo za dovoljenje pred postavitvijo kioska s hrano prositi tudi Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL. Prav tako pa morajo vsi kuharski nadobudneži pri postavitvi upoštevati tudi občinske podrobne prostorske načrte in izvedbeni del Odloka o občinske prostorskem načrtu MOL.

Po podatkih mestne občine, lahko podjetniki premične gostinske objekte postavijo le v primeru, da kioski pred postavitvijo:

  • dopolnjujejo javni prostor,
  • ne ovirajo gibanja pešcev in,
  • ne ovirajo vzdrževanja komunalnih naprav in prometnih objektov.

Na MOL še dodajajo, da morajo biti podjetja za kiosk s hrano »enotni tipski ali za posamezno lokacijo oblikovani po posebnem projektu«.

Če želite še več informacij glede registracije podjetja za kiosk s hrano, se lahko obrnete na naš podjetniški oddelek, ki svetuje bodočim podjetnikom. Strokovnjaki so vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja