Preden boste lahko odprli kiosk s hrano, bo Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preverila, ali izpolnjujete vse pogoje.
Pri obratovanju vašega kioska s hrano boste morali upoštevati načela HACCP oziroma analizo tveganj kritičnih kontrolnih točk. O preventivnem sistemu in njegovih sedmih načelih, ki omogočajo identifikacijo morebitnih dejavnikov tveganja pri rokovanju s hrano, ki lahko ogrožajo človekovo zdravje, si lahko preberete tukaj.
Že zadnjič smo v prispevku Hobi in podjetništvo – registracija s. p. ali d. o. o. za kiosk s hrano smo pisali o osnovah, ki jih morate vedeti pri opravljanju premičnih gostinskih objektov. Sedaj pa koraku registracije podjetja za kiosk s hrano, sledijo še pogoji, ki jih morate izpolniti, da boste s svojo strastjo do hrane tudi služili.
izobraževanje
Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?
Preden se podate v posel, vam priporočamo, da svojo idejo oziroma vizijo preizkusite na papirju. Po štirih urah pri nas boste vedeli, ali je vaša poslovna ideja takoj izvedljiva ali pa jo morate še dodelati.
Več informacijPoleg načel za varnost živil boste morali upoštevati tudi Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, ki je dostopen tukaj. Pri tem ne smete pozabiti na zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnem mestu.
S čim morate opremiti kiosk s hrano?
Zagotoviti morate:
- površino za pripravo jedi,
- napravo za gretje oziroma hlajenje jedi in pijač,
- prostor za strežbo jedi in pijač,
- umivalnik, ki mora imeti lastno napravo s tekočo vodo, v primer, če objekt ni priključen na vodovodno območje,
- posode za odpadke,
- stranišče za goste oziroma zagotovljeno souporabo stranišča v bližini, ki je dostopno brez kakršnihkoli ovir.
Ostali zakoni in pravilniki, ki jih morate upoštevati pred odprtjem podjetja za kiosk s hrano:
- Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost
- Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti
- Pravilnik o registraciji in odobritvi obratov na področju živil
- Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA)
- Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI)
Če želite še več informacij glede registracije podjetja za kiosk s hrano, se lahko obrnete na naš podjetniški oddelek, ki svetuje bodočim podjetnikom. Strokovnjaki so vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.
Deli na FacebookuDeli na Twitterju