Go to Top

Fleksibilen delovni čas pogost ukrep za Družini prijazno podjetje

Fleksibilen delovni čas, kot tudi prost delovni dan na prvi šolski dan

Fleksibilen delovni čas in drugi ukrepi so priljubljeni ukrepi v družini prijaznih podjetjih. V letošnjem letu je certifikat Družini prijazno podjetje do zdaj prejelo devet novih pravnih oseb – med njimi bolnišnica, domovi za oskrbo ljudi, zdravstveni domovi ter podjetja. Certifikat je od leta 2007 pridobilo in obdržalo preko 200 podjetij in javnih ustanov.

Informativni izračun plače

Fleksibilen delovni čas med pogostejšimi ukrepi

Med pogostejšimi ukrepi, za katere se odločajo podjetja je fleksibilen delovni čas in prost delovni dan na prvi šolski dan.

Za certifikat se lahko poteguje vsako podjetje, ki ima več kot 10 zaposlenih in v predvidenem obdobju sprejme in skozi postopek pridobivanja implementira vsaj sedem ukrepov, ki prispevajo k boljšemuFleksibilen delovni čas  usklajevanju poklicnega in družinskega življenja zaposlenih.

Pridobivanje osnovnega certifikata traja praviloma šest mesecev, polnega pa tri leta. Inštitut Ekvilib ga podeli ob mednarodnem dnevu družin 15. maja ter novembra ali decembra.

Kmalu po začetku uvajanja certifikata Družini prijazno podjetje v Sloveniji je raziskava pokazala, da uvajajo certifikat podjetja, v katerih so zaposleni visoko izobraženi in visoko kvalificirani strokovnjaki, podjetja, s predvsem z žensko delovno silo in zaposlenimi, ki so v povprečju stari od 25 do 40 let.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Fleksibilen delovni čas in drugi ukrepi pripomorejo k zadovoljstvu zaposlenih

Pozitivni učinki vpeljave certifikata družini prijazno podjetje se kažejo v večji možnosti izbire podjetja pri iskanju zaposlenih, lažje zapolnjevanje delovnih mest, zadovoljni zaposleni pa naj bi delali učinkoviteje, bolj kakovostno, z njihovimi storitvami pa so bolj zadovoljne tudi stranke. Poročajo tudi o povečani tržni uspešnosti podjetij s certifikatom.

računovodsko svetovanje

Eden od ukrepov je lahko fleksibilen delovni čas

Podjetja med ukrepi najpogosteje izberejo pogovore z zaposlenimi, pripravo informacijskih brošur, mnenjskih raziskav, pripravo dneva odprtih vrat ali zabavnih srečanj ter ukrepe s področja delovnega časa – že omenjenega fleksibilnega delovnega časa ali prostega dne na prvi šolski dan.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vpeljejo lahko tudi  delo na daljavo. Podjetja se lahko v okviru ukrepov odločajo za korporativno prostovoljstvo, obdaritev novorojenčkov. Organizirajo tudi aktivnosti, ki jih lahko koristijo zaposleni in njihovi družinski člani v prostem času. Pogosto je tudi podeljevanje štipendij za otroke zaposlenih, psihološkega svetovanja za zaposlene. Družini prijazne pobude so tudi razne oblike dnevnega ali počitniškega varstva oblik za otroke. Lahko pa tudi dovoljenje, da občasno zaposleni pripeljejo otroke v službo.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja