Go to Top

V območju evra več možnosti za posojilo podjetju kot pri nas

Evropska centralna banka (ECB) je pravkar objavila, da se je dajanje posojil gospodinjstvom in podjetjem v območju evra povečalo. Podjetja so dobila julija na letni ravni za slab odstotek več posojil, gospodinjstva pa za slaba dva odstotka več. Ti podatki dokazujejo, da ukrepi ECB za povečanje posojilne dejavnosti delujejo.

V območju evra več možnosti za posojilo podjetju kot pri nas

Tudi Banka Slovenije je nedavno objavila, da so banke v drugem četrtletju leta 2015 opazile porast povpraševanja po posojilih gospodinjstvom in z njimi sklenile več posojil. Na več povpraševanja po posojilih fizičnim osebam so vplivale znižane obrestne mere in nižje cene stanovanjskih nepremičnin. Na povečanje posojilne aktivnosti je vplivalo tudi to, da so banke nekoliko ublažile dlje časa nespremenjene kreditne standarde za posojila prebivalstvu.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Kreditiranje podjetij v Sloveniji pa po ugotovitvah Banke Slovenije še vedno upada, a pri velikih domačih bankah počasneje ter z rastjo pri hranilnicah. Podjetja že od začetka lanskega leta več povprašujejo po posojilih zaradi gospodarske rasti in zaradi znižanja obrestnih mer, v prihodnosti pa bi pritiski na banke zaradi razmika med aktivnimi in pasivnimi obrestnimi merami ter upadajočim deležem kreditiranja naložb vplivalo na znižanje neto obrestne mere. Banke sicer pri kreditiranju podjetij ohranjajo dosežene kreditne standarde. V prvem polletju 2015 so sicer banke v Sloveniji poslovale z dobičkom, ki je pred obdavčitvijo znašal 140 milijonov evrov.

Pri pridobivanju posojila za podjetje vam lahko z navodili, svetovanjem in pomočjo pri izpolnjevanju zahtevane dokumentacije pomagajo v našem računovodskem oddelku. Pokličete jih lahko na 01 6001 530 ali nam pišete na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja