Go to Top

Energetske sanacije poslovnih stavb in novogradnje

Energetske sanacije stavb so potrebne pri energetsko potratnih poslovnih stavbah, ki imajo veliko toplotne izgube. V Sloveniji je namreč še vedno zelo veliko energetsko neučinkovitih poslovnih stavb. Ker se stroški energije oz. energentov drastično povečujejo, je vse večje zanimanje za sanacijo le-teh.

Informativni izračun dohodnine

 

Razlogi za energetske sanacije

Glavni razlogi za izvedbo energetskih sanacij so:

  • slabo stanje objektov,
  • visoki obratovalni stroški,
  • neoptimalni delovni pogoji in
  • neoptimalna zanesljivost delovanje ogrevalnih sistemov.
Predstavitev aktualnih javnih razpisov  

Energetske izkaznice nakazujejo na potrebne energetske sanacije

V zadnji letih se za energetske sanacije poslovnih objektov podjetja odločajo tudi na osnovi izdelanih energetskih izkaznic. Slednje namreč lahko izkazujejo visoko stopnjo energetske neučinkovitosti ter so zaradi tega na trgu manj zanimive.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Bistven del energetske izkaznice ni zgolj podatek o rabi energije, temveč tudi predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice. Lastniki nepremičnin tako lahko vidijo energetsko učinkovitost svoje stavbe in se seznanijo z ukrepi kako izboljšati izkoristek dovedene energije in s tem posledično znižati stroške. Kupci oziroma najemojemalci pa dobijo neodvisno strokovno oceno o energetski učinkovitosti stavbe in s tem lažjo odločitev pri nakupu ali najemu.
 

Financiranje energetskih sanacij preko spodbud Eko Sklada

Za energetske sanacije obstoječih stavb ter novogradnje so podjetjem na voljo spodbude, ki jih razpisuje Eko Sklad. Njihov namen je spodbuditi:

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije v stavbah,
  • izvedbo ukrepov učinkovite rabe električne energije, rabe odpadne toplote v procesih ter
  • izvedbo ukrepov za povečanje rabe obnovljivih virov energije.

 
Upravičeni ukrepi so razdeljeni na energetske sanacije obstoječih stavb (gradbeno dovoljenje izdano pred 1.7.2010) in novogradnje (po 1.7.2010). Več o posameznih ukrepih si lahko preberete tukaj.
Pravni nasvet

V kolikor razmišljate o izvedbi energetske sanacije je eden izmed razlog za odločitev lahko tudi možnost pridobitve finančne spodbude. Preko Eko Sklada namreč lahko za energetske sanacije pridobite finančno spodbudo, ki je sestavljena iz 20% nepovratnih sredstev in do 80% kredita z obrestno mero trimesečni EURIBOR + 0%.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja