Go to Top

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine odposlan!

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine je Furs odpremil 31.5.2022. To pomeni, da jih lahko v poštnih nabiralnikih pričakujemo v prvih dneh junija. Koga zajema drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine? Do kdaj je čas za ugovor, plačilo oz. vračilo dohodnine? Mimogrede, v kolikor imate tudi vi vprašanja glede dohodnine ali drugih davkov, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine je na poti!

Furs je odpremil drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. V njem bo informativne izračune dohodnine prejelo 503.710 zavezancev. Od tega jih bo 75.510 (15 %) z doplačili, 329.830 (65,5 %) pa z vračili. Slabih 20 % bo brez vračila ali z doplačilom do 2 evra, ki se v skladu z 277. členom ZDavp-2 odpiše. V tem svežnju bo skupaj za dobrih 34 milijonov evrov doplačil in dobrih 260 milijonov evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 452 evrov, povprečni znesek vračila pa 791 evrov. Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine vsebuje tiste, ki so uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so sami vzdrževani družinski člani. Prav tako so v tem v svežnju tudi tisti, ki prejemajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek. Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2021 pa vsebuje tudi zavezance brez urjenega rezidentskega statusa ter manjše skupine zavezancev, za katere Furs nima celovitih podatkov.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – regres 2022, koliko in do kdaj?

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine – kaj storite, ko ga prejmete?

V prvih dneh junija lahko zavezanci pričakujejo informativne izračune dohodnine (drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine). Prvi informativni izračuni so bili sicer poslani 31.3.2022 in so bili v poštnih nabiralnikih v prvih dneh aprila. Mimogrede, 31.5.2022 je zadnji dan, do katerega bo Furs vrnil preveč plačano dohodnino na račune zavezancev iz prvega svežnja. Kaj pa storiti, ko prejmete informativni izračun dohodnine? Ko prejmete izračun, ga preglejte in preverite, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Navedene podatke primerjajte s svojimi podatki oz. podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od svojega izplačevalca. Če ugotovite nepravilnosti v informativnem izračunu, morate podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V primeru, da ugotovite nepravilnosti in ugovora ne podate, ste storili davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec za ugovor lahko najdete tukaj. V ugovoru lahko tudi še vedno uveljavljate posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane. Če nepravilnosti v vašem izračunu ni, pa ne rabite storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor bo informativni izračun samodejno postal odločba.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine – kdaj bo izplačilo oz. do kdaj bo potrebno dohodnino doplačati?

Tudi na eDavkih lahko preverite vaš informativni izračun dohodnine 2021, v fizični obliki pa bo pri vas v naslednjih dneh. Ugovor zoper izračun dohodnine boste lahko podali do 30.6.2022. Izplačilo dohodnine bo za zavezance v tem svežnju do 29.7.2022. Tisti, ki bodo morali dohodnino doplačati, pa bodo imeli čas za to do 1.8.2022.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Vam tudi drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine ni »prinesel« izračuna?

Kaj pa, če informativnega izračuna tudi v drugem svežnju niste prejeli? V kolikor ste v letu 2021 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v davčno osnovo in do 15.6.2022 na dom ne boste prejeli informativnega izračuna dohodnine, boste morali dohodninsko napoved vložiti sami. Za to boste imeli čas do 1.8.2022.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja