Go to Top

Vloga za vzdrževane družinske člane 2021 – ste jo pozabili oddati?

Vloga za vzdrževane družinske člane 2021 – olajšava ni izgubljena!

Vloga za vzdrževane družinske člane 2021 se praviloma oddaja s predpisanim obrazcem do 5.2. tekočega leta za preteklo leto. Ker je letos ta datum padel na soboto, je bilo vlogo možno oddati do 7.2.2022. Preko eDavkov pa je bil rok celo do 20.2.2022. To v vsakem primeru pomeni, da je za leto 2021 rok že mimo in ste sedaj ugotovili, da tega niste storili. Nič zato! Olajšava oziroma zmanjšanje vaše davčne osnove ni izgubljeno. Kljub temu da vloga za vzdrževane družinske člane 2021 ni poslana lahko uveljavljate olajšavo preko ugovora na informativni izračun dohodnine (obrazec IID). Imate tudi vi vprašanja glede dohodnine ali pa kakšna druga vprašanja glede davkov? Obrnite se na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Družinski člani

Sicer smo v našem članku Olajšava za vzdrževane družinske člane, podrobno opisali za katere družinske člane velja vloga za vzdrževane družinske člane 2021, a vseeno na kratko spomnimo. Družinski člani za katere lahko uveljavljamo olajšavo so vsi otroci do 18. leta. Starejši otroci, zakonci in starši pa zapadejo v to kategorijo le ob izpolnjevanju določenih pogojev (npr. redno šolanje, brez lastnih dohodkov itd.).

Bi ustanovili s.p. ali d.o.o.? To lahko storite pri nas!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Se bodo najnižje osnovne plače izenačile z minimalno?

Olajšavo lahko uveljavljate na mesečni ravni

Zavezanec se lahko odloči, da se olajšava upošteva že ob vsakokratnem obračunu mesečne plače. V ta namen mora izpolnjen in podpisan obrazec predložiti svojemu glavnemu delodajalcu ali izplačevalcu pokojnine. S tem vpliva na višino svoje neto plače, ki bo s tem višja, ker bo manjši znesek akontacije dohodnine. Delodajalec bo do konca koledarskega leta obvestil FURS o upoštevani medletni olajšavi, zato se vloga za vzdrževane družinske člane 2021 ne oddaja posebej.

Preberite tudi Bolniška odsotnost – kaj je drugače z marcem?

Vloga za vzdrževane družinske člane 2021 – rok potekel 7.2.2022

Kot zapisano je dejansko rok za oddajo potekel. Do datuma 7.2.2022 (oz. do 20.2.2022 prek eDavkov) so lahko zavezanci sporočili odločitev glede uveljavljanja olajšave za družinske člane, za katere je niso uveljavljali že sproti, mesečno ali želijo kakšno spremembo za preteklo leto.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Kasnejša uveljavitev olajšave

Posledica neuveljavljanja olajšave za vzdrževane družinske člane bo višja davčna obveznost za davek, dohodnino. Zavezanec lahko po prejemu informativnega izračuna dohodnine še vedno uveljavlja olajšavo. A seveda v roku določenem v pravnem pouku, to je v 15 dneh od vročitve. Na podlagi obrazca Ugovor zoper informativni izračun dohodnine (Ugovor zopet IID) se izpolni tudi vloga za vzdrževane družinske člane 2021 in s tem uveljavlja olajšava, ki znižuje dohodnino za plačilo. Vsekakor pa priporočamo, da se zavezanci že sproti odločajo za uveljavljanje davčne olajšave za vzdrževane družinske člane, saj s tem sproti prejemajo višje mesečne dohodke. Seveda pa je smiselno predhodno preveriti s partnerjem in njegovimi dohodki, kateremu to bolj vpliva na prejemke.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja