Go to Top

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 – do kdaj oddati vlogo?

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 – vlaganje zahtevkov tudi pod vplivom COVID ukrepov

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 je omogočena le ob oddaji vloge pri FURS-u – in to pred 7. februarjem 2022. To velja, če boste vlogo oddali v papirni obliki. Če jo boste oddali prek eDavkov, je rok nekoliko daljši. Vlogo morajo oddati tisti, ki med letom olajšave niso uveljavljali, ter tisti, ki želijo medletno olajšavo spremeniti. Mimogrede, bi potrebovali davčno svetovanje? Tega vam lahko ponudimo pri nas. Pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun dohodnine

Za koga velja olajšava za vzdrževane družinske člane 2021?

Vzdrževane družinske člane lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo – tako pri izračunu akontacije dohodnine (mesečno) ali (na letni ravni) pri informativnem izračunu dohodnine. Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 se lahko uveljavlja v napovedi za odmero dohodnine. A tako jo lahko uveljavljate le tisti, ki do 15. junija tekočega leta ne boste prejeli informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto. Napoved za odmero dohodnine mora tak zavezanec vložiti najkasneje do 31. julija.

Preberite tudi – Minimalna plača v 2022!

računovodsko svetovanje

Želite registrirati s.p.?

Za koga vse se lahko pridobi olajšava za vzdrževane družinske člane 2021? Kdo so vzdrževani člani?

Za vzdrževane družinske člane veljajo brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 se lahko uveljavlja tudi za otroke, ki so starejši od 18 let, zakonske partnerje in starše zavezanca – a le pod posebnimi pogoji.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 – bo letos še vedno mogoča z oddajo papirnate vloge?

Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine je na voljo za oddajo v papirnati ali elektronski obliki. Vlogo v papirnati obliki je mogoče oddati letos le še do 7. februarja 2022. Mogoče jo je oddati le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore FURS-a.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Bo COVID vplival na to kako se olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 vloži?

Posebnost je tudi ta, da letos zaradi ukrepov za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah ne bo mogoče vložiti v vložišču FURS-a. Tako tudi ne bo mogoče pri tem pridobiti potrdila, da je bila olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 urejena!

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?!

Je olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 lahko urejena na podlagi e-vloge?

Alternativno lahko vlogo oddate digitalno oz. preko eDavkov. Zavezanci pri tem pridobijo potrdilo o uspešno oddani vlogi. Oddaja je tudi evidentirana in vidna v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu. Rok za oddajo izključno na elektronski način je 20. februar 2022.

Informativni izračun za normirance

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2021 je torej lahko urejena elektronsko – je tako tudi bolj enostavno ali hitrejše?

Tisti zavezanci, ki so že uporabniki eDavkov, bodo na portalu videli vnaprej izpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. Pri tem bo zmanjšana verjetnost za napačno oddane podatke in sam postopek veliko bolj enostaven. Po zagotovilih Fursa bo tudi vračilo dohodnine steklo nekaj dni prej.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja