Go to Top

Prve dohodnine so že v poštnih nabiralnikih!

Prve dohodnine je Furs poslal 31. marca

Prve dohodnine oz. prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2021 je bil poslan v četrtek, 31.3.2022. To pomeni, da so nekateri že prejeli prve dohodnine oz. jih bodo danes ali v naslednjih dneh. Komu pa so bile prve dohodnine poslane in koliko jih je bilo? Mimogrede, če imate vprašanja glede dohodnine, se lahko obrnete na naše davčne strokovnjake, ki so vam na voljo tudi glede ostalih davčnih dilem! Za termin plačljivega svetovanja pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Prve dohodnine lahko preverite tudi v eDavkih

Če ste med tistimi, ki boste prejeli prve dohodnine, pa jih še niste prejeli, lahko informativni izračun dohodnine za leto 2021 preverite tudi na eDavkih. Rok za vložitev ugovora je 3. maj 2022. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2022, preveč plačana dohodnina bo zavezancem nakazana na račun do 31. maja 2022. Na ta dan bo odpremljen tudi drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine 2021.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Roza vozniška – do kdaj jo bo treba zamenjati?

Prve dohodnine – informativni izračun preglejte in preverite!

Kot omenjeno so bile prve dohodnine že poslane. Več o tem, kdo je oz. bo prejel prve dohodnine smo pisali v tem članku. Ko prejmete IID, jih natančno preglejte in preverite podatke. Te primerjajte s svojimi podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od izplačevalca. Če ugotovite nepravilnosti, morate do 3.5.2022 podati ugovor. Tega lahko vložite tudi prek eDavkov. Na podlagi ugovora bo Furs izdal dohodninsko odločbo. V kolikor ugotovite nepravilnost in ne podate ugovora, ste v davčnem prekršku, za katerega je predvidena globa od 250 do 400 evrov.

Registracija s.p. na Dati je hitra in enostavna! Pokličite 01/600-1530!

Ste pozabili uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Če ste med tistimi, ki ste prejeli prve dohodnine ter ste pozabili uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane, to lahko storite v ugovoru. Več o tem, kako to storite, smo pisali v tem članku.

Bi želeli poslovati kot normiranec sp? Kaj morate vedeti?

Kaj pa, če je IID pravilen?

Če ugotovite, da dejansko stanje takšno kot je na IID, pa ni potrebno storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor samodejno postane odločba. Če ste med tistimi, ki so prejeli prve dohodnine in, če razlika med zneski dohodkov iz IID ter zneski iz obvestil s strani izplačevalcev ne presega 1 evra, ugovora ni potrebno vlagati.

Računovodski servis Data ima več kot 30 let izkušenj! Postanite naša stranka!

Prve dohodnine za 989.325 zavezancev

Prve dohodnine oz. prve informativne izračune dohodnine (poslane 31. marca 2022) je oz. bo prejelo 989.325 zavezancev. Od teh 189.844 čaka doplačilo, 336.817 pa vračilo. Skoraj polovica (462.664) pa ne bo dobila ne vračila, niti ne bodo rabili doplačati dohodnine. V tej tranši je za 35.487.200,40 evra doplačil in za 107.837.145,53 evra vračil. Povprečni znesek doplačila je 187 evrov, povprečni znesek vračila pa 320 evrov, so še zapisali v sporočilu za javnost na Fursu.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja