Go to Top

Informativni izračuni dohodnine 2021 – kdaj jih bomo prejeli?

Informativni izračuni dohodnine 2021 za davčne rezidente RS

Informativni izračuni dohodnine 2021 bodo v poštne predalnike poslani praviloma že konec marca oz. v  začetku aprila 2022 (običajno se prva tranša informativnih izračunov pošlje 31. marca). Skladno s ustaljeno prakso, bodo informativni izračuni dohodnine 2021 (krajše IID 2021) v dveh svežnjih poslani s strani Fursa. Imate vprašanja ali dileme glede dohodnine ali drugih davkov? Obrnite se na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Kdo najprej prejme informativne izračune?

Običajno so v prvem paketu (konec marca/začetek aprila) vključeni vsi zavezanci, ki ne uveljavljajo olajšav za družinske člane, ne opravljajo samostojne dejavnosti in v večini le prejemajo samo dohodke iz delovnega razmerja v Sloveniji. Vsi ostali pridejo na vrsto v drugem paketu, torej konec maja. Nove spremembe Zakona o dohodnini ne bodo vplivale na informativne izračune dohodnine 2021.

Ustanovite podjetje na Dati! Hitro in enostavno!

Dohodnina

Dohodnina je davek fizičnih oseb, torej obdavčuje dohodke, ki jih prejemajo posamezniki. Odmera davka se opravi na podlagi izračunov, ki se imenujejo informativni izračuni dohodnine 2021. IID vsebuje podatke iz uradnih evidenc ter podatkov izplačevalcev dohodkov ter tistih, ki jih fizične osebe same posredujejo FURS do vključno 5. februarja 2022. Informativni izračuni dohodnine 2021 bodo konec marca oz. v začetku aprila poslani približno polovici davčnim rezidentom, druga polovica pa bo poslana konec maja. V drugem paketu so praviloma zajeti zavezanci, ki uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane, imajo katastrski dohodek, s samostojno dejavnostjo, imajo dohodke iz tujine ipd.

Popoldanski s.p. je lahko dodaten zaslužek ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

Preverite vsebino IID

Ko bodo poslani informativni izračuni dohodnine 2021 ter jih prejmete, obvezno preverite zneske in ostale podatke, če so pravilni. Pomembno je, da je pravilno vpisana višina prejetega dohodka ter višina prispevkov, morebitnih normiranih odhodkov in seveda znesek že vplačane akontacije davka, dohodnine. Vsekakor je pomembno tudi, če so pravilno upoštevane davčne olajšave glede na status posameznika ter uveljavitev. V kolikor so podatki korektno izpolnjeni preostane le, da v roku 60 dni od odpreme IID doplačate davek, oziroma v enakem roku čakate na povračilo morebitnega preplačila. Kaj pa če ugotovite, da informativni izračuni dohodnine 2021 niso pravilni? Takrat morate pravočasno, v roku 30 dni od odpreme, vložiti Ugovor na IID pri pristojnem finančnem uradu, ki je dokument izdal.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Preverite, če ste med prejemniki

Kot vsako leto, tudi letos, lahko preverite na spletem mestu FURS, če so vam bili informativni izračuni dohodnine 2021 poslani. Če ne, počakate na drug sveženj, ki bo poslan konec maja in šele nato, v kolikor dejansko niste med prejemniki ukrepate. Pozor: IID se pošilja z navadno pošto in občasno se lahko zgodi, da ne pride do prejemnika.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Kadar ne prejmete IID

V primeru, da do 15. junija ne prejmete IID za 2021, se morate obrniti na pristojni finančni urad. Ugotoviti morate namreč, kaj je razlog. Lahko, da je bila pošiljka izgubljena – takrat zaprosite za kopijo. Če pa ugotovite, da vam informativni izračuni dohodnine 2021 niso bili poslani, ste dolžni sami vložiti Napoved za odmero dohodnine za preteklo leto.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja