Go to Top

Dohodnina od dohodkov – kaj morajo fizične osebe storiti do 28.2.?

Dohodnina od dohodkov iz kapitala, obresti, oddajanja premoženja v najem ter odsvojitve vrednostnih papirjev ter izvedenih finančnih instrumentov – vse so predmet poročanja FURS-u. O teh morajo fizične osebe poročati do 28.2. Več v nadaljevanju.

Če potrebujete pomoč računovodskih ali davčnih strokovnjakov, ste na pravem mestu! Pokličete lahko na 01 600 1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Izračunajte si dohodnino

Dohodnina od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem – nepremičnine in premičnine!

Kdo oddaja napoved za odmero dohodnine za primer dohodkov oddajanja premoženja v najem? To morajo storiti fizične osebe, ki z oddajo ne opravljajo dejavnosti, oddajajo pa svoje premoženje (stanovanje, hišo, opremo, …) v najem drugi fizični osebi ali tuji pravni osebi. V primeru oddajanja premoženja v najem poslovnemu subjektu s sedežem v Sloveniji, najemodajalcem ni potrebno oddati napovedi.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izračunajte si plačo

Dohodnina od dohodkov za denarne depozite v Sloveniji in EU ter iz tretjih držav

Če ste obresti na denarne depozite prejeli v pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ali državi članici EU, se dohodnina od dohodkov obračunava le, če je obresti bilo več kot 1.000 evrov. Če gre za obresti iz države, ki ni članica EU, pa morate o njih poročati ne glede na njihov znesek.

Mimogrede: vas, zanima, kaj bo pokazal vaš informativni izračun za dohodnino 2023? Preverite z našim spletnim kalkulatorjem!

Odprite s.p. na DATI!

Dohodnina od dohodkov, ki so rezultat dividend

Pri dohodnini, povezani s prihodki od dividend, je potrebno paziti tistim, ki jih prejemajo iz tujine. Davčni rezidenti, ki prejmejo dividendo od slovenske pravne osebe, dobijo na svoj račun izplačan znesek, kateremu je davek že odbit. Če pa prejemnik dividende prejema neposredno iz tujine, mora prejemnik dividende pri FURS napovedati sam. Na podlagi napovedi FURS najkasneje do 30. aprila izda odločbo s plačilnim nalogom, ki ga mora davčni zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve.

Dohodninska lestvica 2023

Dohodnina od dohodkov, povezanih z odsvojitvijo izvedenih finančnih instrumentov

Poročati je potrebno tudi, če ste trgovali z izvedenimi finančnimi instrumenti. Obdavčitev dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov ureja Zakon o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov (ZDDOIFI).

Zveni vse tole prezapleteno? Niste prepričani, kaj morate storiti? Vse v zvezi z dohodnino in ostalimi davki vam razložijo naši davčni svetovalci. Za ponudbo plačljivega strokovnega svetovanja nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja