Go to Top

Davčno potrjevanje računov za sobodajalce v nekaterih primerih ni obvezno

Davčno potrjevanje računov za sobodajalce je obvezno, če ti za svoje storitve prejema gotovinska plačila. Sobodajalci namreč morajo voditi poslovne knjige in izdajati račune, ne glede na to, ali so oproščeni plačila DDV, ker ne presegajo praga za vstop v sistem DDV.

izobraževanje

Mini blagajna po korakih

Tudi mali zavezanci, ki izdajajo malo število računov, morajo račune davčno potrjevati. Na seminarju vas seznanimo z brezplačno aplikacijo Mini blagajna, ki je namenjena ravno malim zavezancem za izdajanje in potrjevanje računov. Pridružite se nam!

Več informacij

Kdaj je davčno potrjevanje računov za sobodajalce neobvezno? davčno potrjevanje računov za sobodajalce

Vendar pa, če sobodajalec ne izpolnjuje vseh treh pogojev za davčno potrjevanje računov (npr. ne prejema gotovinskih plačil), mu davčne blagajne ni potrebno uporabljati.

Negotovinsko plačilo običajno prejemajo sobodajalci, ki sprejemajo turiste, ki nočitve plačujejo agenciji oziroma posredniku. V tem primeru sobodajalec na podlagi voucherjev svoje storitve zaračuna agenciji, ki mu račune plača na transakcijski račun. To je negotovinsko plačilo, zato uporaba davčnih blagajn oziroma davčno potrjevanje računov pri takih plačilih ni obvezna.

Na Finančni upravi RS dodajo, da tudi računi, ki jih sobodajalec izda turistom za turistično takso, prav tako niso predmet davčnega potrjevanja računov. To velja tudi v primeru, ko turisti turistično takso plačajo v gotovini. V skladu z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma morajo sobodajalci, ki sprejemajo turiste za prenočevanje, pobirati turistično takso v imenu in za račun občine. V primeru turistične takse torej ne gre za dobavo blaga in storitev, ki bi jo zavezanec opravil turistu, ampak takso pobirajo v imenu in za račun občine.

Ali ste vedeli? Računi za turistično takso niso predmet davčnega potrjevanja računov!

Klikni in deli

Kaj je dejavnost nastanitve gostov?

Po Zakonu o gostinstvu je dejavnost nastanitve gostov, ki jo fizične osebe opravljajo kot sobodajalci, opredeljena kot gostinska dejavnost, zato se dohodek sobodajalcev obravnava kot dohodek iz dejavnosti in ne kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ste prepričani, da poznate vse oblike dela in njihove obdavčitve? Ne veste, katero obliko dela bi izbrali glede situacijo, v kateri iščete novega sodelavca?

Več informacij

Vas zanima več o davčnih blagajnah in davčnem potrjevanju računov? Preberite še naslednje prispevke:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja