Go to Top

Ustavna presoja OZS vložena, vlagatelji optimistični

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so s pomočjo poslancev vložili zahtevo za ustavno presojo OZS glede spornih členov Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Pojasnjujejo, da je ustavna presoja nujna, z njo pa želijo doseči, da ustavno sodišče spozna sprejetje napačnih določb zakona.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ste prepričani, da poznate vse oblike dela in njihove obdavčitve? Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili z vsemi oblikami dela in civilnopravnimi pogodbami zanje.

Več informacij

Ustavna presoja OZS in ureditev dvojnega statusa

Kot dodajo na OZS, želijo doseči predvsem to, da bodo obrtniki oziroma podjetniki lahko opravljali dejavnost oziroma se samozaposlili in hkrati prejemali polno pokojnino. Za samozaposlitev bi plačevali tudi polne prispevke in davke. Pravijo, da je to sedaj na primer omogočeno nekaterim profesorjem – ti prejemajo polno pokojnino in poleg delajo še po avtorski pogodbi. Želijo, da bi se ustavno presojo uredila neenakopraven položaj različnih uživalcev pokojnine.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ustavna presoja OZS za enakopravnost vseh upokojencev

ustavna presoja OZSNa OZS menijo, da jim bodo ustavni sodniki pritrdili in spremenili trenutna določila, saj pravijo, da so zahtevo za ustavno presojo »dobro argumentirali ter ji dodali tudi nekatere primerjave oziroma primere iz tujih držav.«

Kot pravijo na OZS, so veseli, da so poslanci zaznali, da so sporna določila Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju glede statusa upokojenih samostojnih podjetnikov ustavno sporna. Močno verjamejo tudi, da bodo to spornost »prepoznali sodniki ustavnega sodišča in s tem zagotovili enakost med državljani Republike Slovenije«.

Kaj se bo zgodilo, če bo ustavna presoja OZS vzdržala?

Ustavno sodišče lahko v skladu z Zakonom o Ustavnem sodišču RS v celoti ali delno razveljavi omenjeni zakon. V primeru razveljavitve začne ta učinkovati naslednji dan po objavi odločbe o razveljavitvi.

Hkrati mora zakonodajalec oziroma organ, ki je izdal protiustaven oziroma nezakonit predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, ugotovljeno protiustavnost oziroma nezakonitost odpraviti v roku, ki ga določi ustavno sodišče.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Ste v večni dilemi, ali bi se zaposlili oziroma samozaposlili? Na seminarju vas seznanimo s prednostmi in slabostmi samozaposlitve, na podlagi katerih se boste lažje odločili.

Več informacij

Ustavno presojo OZS so napovedali že v lanskem letu. O tem smo pisali v prispevku  Upokojenec in s. p.: Ustavna presoja do konca meseca. Tukaj pa si preberite o podrobnejših vzrokih ustavne presoje oziroma o razlogih, zakaj so obrtniki ostro proti dvojnemu statusu upokojencev.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja