Go to Top

Davčna optimizacija – potrjen paket davčnih zakonov

Davčna optimizacija se imenuje nedavno potrjen paket davčnih zakonov. Cilj ukrepa je razbremenitev stroškov dela, povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ohranjanje stabilnega gospodarstva in prispevati k vzdržna gospodarska rast. Da bo davčna optimizacija lahko sprejeta že letos in uveljavljena 1. januarja 2020, jih namerava vlada v potrditev v državni zbor poslati po nujnem postopku. Spremembe pa ne bodo samo na področju davkov, ampak tudi na področju ureditve minimalne plače. Že veste kako bodo spremembe vplivale na vaše finance? Uporabite Datin kalkulator in preverite kakšno bruto oziroma neto plačo  lahko pričakujete po novem.

Informativni izračun plače

Kaj vsebuje paket »Davčna optimizacija«?

V paketu davčna optimizacija so predlogi sprememb:

  1. zakona o dohodnini,
  2. zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter
  3. zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. Glavna sprememba, ki jo prinaša davčna optimizacija je razbremenitev lestvice za odmero dohodnine. Zaradi tega se bo v državni proračun steklo manj davkov. Posledično vlada predlaga povečanje obdavčitve kapitala. Posledično bo zelo pomembno kakšna bo zaključna bilanca vsakega podjetja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Vlada razbremenjuje srednji dohodkovni razred

Davčna optimizacija vsebuje predlog o zvišanju splošne in dodatne splošne olajšave pri dohodnini. Dohodninska lestvica se skladno s predlogom spremeni na način, da se razbremeni srednji dohodkovni razred. S tem namenom je predvideno zvišanje mej vseh petih davčnih razredov, v nekaterih se znižujejo tudi stopnje davka. Za najvišje prejemke je še naprej predvidena 50-odstotna obdavčitev.

Davčna optimizacija predvideva zvišanje davka do kapitalskih dobičkov iz 25 na 27,5 %. Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb je nespremenjena (19 %), ostaja pa v predlogih zapisana uvedba minimalne obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov.

 

Davčna optimizacija ima podporo tudi pri delodajalcih

Delodajalske organizacije podpirajo predloge sprememb. Že več let namreč opozarjajo, da je obremenjenost dela z davki in prispevki v Sloveniji prekomerna, zlasti pri ključnih kadrih, ki največ prispevajo k dodani vrednosti v podjetju. Prizadevajo si za takšno davčno razbremenitev dela, ki bi se odrazila v občutnem dvigu neto plač zaposlenih in krepitvi srednjega razreda ter variabilnega nagrajevanja. Opozarjajo pa pred nameravano uvedbo minimalne efektivne obdavčitve pri davku od dohodka pravnih oseb v višini sedmih odstotkov, saj bi ta prizadela razvojna podjetja.

Pravni nasvet

 

Pravočasno se seznanite s spremembami

Dan, ko naj bi v veljavo stopile spremembe, se nezadržno približuje.  Zato je smiselno poudariti, da je zelo pomembno, da se podjetja seznanijo in podrobno poučijo o napovedanih spremembah in vplivu, ki jih bodo te spremembe imele na podjetja. Pravočasno si rezervirajte termin za svetovanje. Naši izkušeni strokovnjaki bodo odgovorili na vaša davčna vprašanja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja