Go to Top

Čas za odprtje sp – kako hitro lahko odprete sp?

Čas za odprtje sp – kako hitro lahko začnete s poslovanjem?

Čas za odprtje sp, pa naj gre za redni ali popoldanski sp, ki se ustanavlja na DATA točki, je vsaj tri dni. Prvi dan podjetnik pride na DATA točko, datum ustanovitve določi za naslednji dan, ki je hkrati prvi možni datum vpisa v register podjetnikov, tretji dan pa na naslov podjetja že prejme sklep o vpisu v poslovni register s katerim odpira TRR račun na banki. Postopek na DATA točki traja 30 minut, vse ostalo delo s podpisano dokumentacijo opravi referent DATA točke. Če želite tudi vi odpreti s.p. (ali d.o.o.), pokličite na 01/600-1530 ali pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Čas za odprtje sp – datum ustanovitve sp določite sami

Prvo vprašanje referenta DATA točke na postopku registracije sp je, s katerim dnem naj bo ustanovljeno podjetje. Pravilo je, da je prvi možni datum ustanovitve naslednji dan ali pa katerikoli dan 30 dni v naprej. Pri tem ni pomembno ali je datum ustanovitve sp na delovni dan, vikend ali na praznični dan. Podjetniki, ki so za datum ustanovitve postavili 1. oktober (sobota), so s strani referenta DATA točke dobili pojasnilo, da bo registrski organ vlogo obravnaval prvi naslednji delovni dan. To je bil 3. oktober, v register pa so bili vpisani s 1. oktobrom. Tudi sklep o registraciji sp bodo zato prejmejo v dneh po 3. oktobru in z njim nato urejajo odprtje TRR na banki.

Pretvorite bruto plačo v neto!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Čas za odprtje sp – na kaj morate paziti pri določanju datuma registracije

Različni so razlogi, zaradi katerih posamezniki odpirajo sp. Zato je potrebno paziti, vsaj pri podjetnikih, ki odpirajo redni sp v katerem se bodo samozaposlili, da so pozorni na iztek pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Še pred iztekom pogodbe o zaposlitvi se naročijo na termin registracije sp na DATA točki in za datum ustanovitve določijo datum, ki je naslednji dan od izteka pogodbe o zaposlitvi. Tako ne bodo imeli prekinjene delovne dobe, saj jo bodo nadaljevali kot samostojni podjetniki. Čas za odprtje sp je v septembru pomemben za študente, ki se jim izteče status in želijo kariero nadaljevati v podjetništvu. Datuma ustanovitve sp se za nazaj ne more določiti.

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v letu 2022?

Čas za odprtje sp – kaj prinesete s seboj na postopek registracije?

Na postopek registracije na DATA točko boste na dogovorjeni dan prinesli:

Je tudi pri vas napočil čas za odprtje sp? Ne pozabite! Na temeljito pripravo na podjetniško pot pred odprtjem sp vam lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci z individualno obravnavo. Z vprašanji se lahko obrnete na njih – pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja