Go to Top

Odpiranje s.p. – v čem se “redni s.p.” razlikuje od popoldanskega s.p.?

Odpiranje s.p. ponuja načeloma dve varianti – odprtje rednega oz. »navadnega« s.p. in odprtje popoldanskega s.p. Kakšna je razlika? V kolikor je odpiranje s.p. tudi v vašem načrtu, opravite registracijo s.p. na DATA točki! V kolikor imate pred tem še kakšna vprašanja, so vam na voljo naši podjetniški svetovalci. Za več informacij lahko pokličete 01 600 1530 ali pišete na data@data.si ter se dogovorite tudi za termin registracije podjetja.

Brezplačno registrirajte podjetje

Odpiranje s.p. – redni oz. »navadni« s.p. plačuje polne prispevke

Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja. Posamezniki, ki se odločijo za odpiranje s.p. (t.i. redni oz. navadni s.p.), morajo plačevati polne prispevke za socialna zavarovanja. Odpiranje s.p. v tem primeru pomeni, da bodo samostojni podjetniki samozaposleni za polni delovni čas in tako tudi zavarovani. Plačevati bodo prispevke za socialna zavarovanja. Za leto 2023 so minimalni prispevki za socialna zavarovanja znašali 463,87 evrov. Več o tem smo pisali v članku Prispevki za s.p. 2023 – toliko bodo znašali letos. Podatki o višini prispevkov za leto 2024 pa bodo znani v kratkem. Če gre za prvo odpiranje s.p., imajo podjetniki olajšavo pri plačevanju prispevkov za PiZ. In sicer te plačujejo v 50% vrednosti. Več lahko preberete v članku Nižji prispevki za s.p. – kdaj lahko s.p. plačuje nižje prispevke?

Izračunajte si plačo

Preberite o normirancih

Odpiranje s.p. je možno tudi ob redni zaposlitvi!

Odpiranje s.p. je možno tudi ob redni zaposlitvi za polni delovni čas. V tem primeru gre za t.i. popoldanski s.p. (tudi »popoldanc« ali dopolnilni s.p.). Pravnoformalno se popoldanski s.p. ne razlikuje od rednega s.p. Če se odločite za odpiranje s.p. ob redni zaposlitvi za polni delovni čas, je edina razlika v višini prispevkov. Oseba, ki odpre popoldanski s.p., je namreč polno zavarovana na drugi osnovi pri delodajalcu. V tem primeru plačuje pavšalne prispevke za popoldanski s.p. V našem članku preverite, koliko znašajo prispevki za popoldanski s.p. v letu 2024.

Ne glede na to, ali boste odprli redni s.p. ali popoldanski s.p., je postopek registracije podjetja na DATA točki brezplačen in sila enostaven! Za rezervacijo termina pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Razložili vam bomo vse potrebno.

Sledite nam na Facebooku!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja