Go to Top

Datum za ustanovitev s.p. izberete sami – kdaj ga izbrati?

Datum za ustanovitev s.p. je podatek, ki ga mora podjetnik na začetku postopka ustanovitve s.p. povedati referentu DATA točke. To je datum, ko bo kot s.p. vpisan v register podjetij in bo lahko začel s poslovanjem. Če želite tudi vi odpreti podjetje, za termin registracije pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Datum za ustanovitev s.p. – kako se ga določi?

Datum za ustanovitev s.p. je lahko najprej naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije na DATA točki ali katerikoli datum v koledarskem mesecu, 30 dni naprej. Sklep o vpisu v poslovni register podjetnik prejme na naslov, ki ga je določil ob registraciji. In sicer naslednji dan od dneva, ki ga je določil kot datum za ustanovitev s.p. Samostojni podjetnik lahko začne s poslovanjem v treh dneh od začetka opravljanja postopka registracije na DATA točki. Koliko časa pa traja postopek za ustanovitev d.o.o., pa lahko preverite v našem članku Čas za odprtje podjetja – koliko časa traja postopek.

Izračunajte si plačo

Datum za ustanovitev s.p. je lahko sredi meseca, konec meseca ali prve dni meseca

Nekateri podjetniki se odločijo za ustanovitev z začetkom meseca, a še zdaleč ne vsi! Razlogov, da se bodoči podjetnik odloči, da bo datum za ustanovitev s.p. drugačen kot na začetku meseca, je več. Lahko je sredi meseca prekinil pogodbo o zaposlitvi in želi delovno kariero nadaljevati v podjetništvu. Spet drugi pa se za datum ustanovitve s.p. še v tekočem mesecu odločijo zato, ker morajo s pogodbenim partnerjem v najkrajšem možnem času podpisati pogodbo o poslovnem sodelovanju.

Odprite s.p. na DATI

Je bolje odpreti d.o.o.?

Datum za ustanovitev s.p. in plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje

Podjetnik, ki datum za ustanovitev s.p. določi sredi meseca, naslednji mesec plača prispevke za socialno zavarovanje v sorazmernem deležu zneska za toliko dni, kolikor je posloval v mesecu, ki predstavlja datum ustanovitve s.p. Posebnost je pri popoldanskem s.p. Če popoldanski s.p. oz. “popoldanc” datum za ustanovitev s.p. postavi po 15. dnevu v mesecu in torej posluje manj kot polovico meseca, potem plača v naslednjem mesecu polovične pavšalne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za zdravstveno zavarovanje pa v celoti.

Boste normiranec?

Torej, bodoči podjetniki! Pokličite DATA točko na 01/600-1530 in se naročite na termin za registracijo podjetja. Lahko pa se odločite, da še prej opravite posvet s svetovalcem podjetja DATA in se pozanimate glede računovodskih storitev podjetja DATA.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja