Go to Top

Regres v primeru pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas

Prispevki za socialno varnost se obračunajo in plačajo od zneska regresa, ki presega 70 % povprečne plače zaposlenih v RS za preRegres: Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni časdpretekli mesec. Če ima delavec sklenjeno pogodbo za krajši delovni čas oziroma ima dva delodajalca, se znesek, ki predstavlja osnovo za obračun in plačilo prispevkov za socialno varnost določi, upoštevaje podatek o sorazmernem delovnem času pri posameznem delodajalcu.

Regres za letni dopust

Pri obravnavi vprašanja je treba ločiti delovno pravni in davčni vidik. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da ima delavec pravico do regresa za letni dopust sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. V skladu z ZDR-1 se mora delavec sporazumeti z delodajalci o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta in o drugih odsotnostih z dela.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Prispevki za socialno varnost

Prispevki za socialno varnost se, v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), plačajo od zneska regresa za letni dopust, ki presega 70 % povprečne plače zaposlenih v RS za predpretekli mesec. Kadar se regres izplača v dveh ali več delih, se ob izplačilu naslednjega oziroma zadnjega dela regresa ugotovi celotna višina regresa in izvrši obračun posameznih delov regresa za letni dopust.

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas

Pri določitvi osnove za obračun in plačilo prispevkov za socialno varnost od izplačanega regresa je treba upoštevati, da ima delavec pravico do regresa za letni dopust sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. Zaposlenemu, ki ima pogodbo o zaposlitvi sklenjeno za krajši delovni čas od polnega, po določbah ZDR-1 pripada regres za letni dopust v sorazmernem delu, zato se tudi višina zneska, od katerega se obračunajo prispevki za socialno varnost, upošteva v sorazmernem delu.

Imate pravno dilemo? Pišite nam!

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Navedeno pomeni, da mora delodajalec, ki bi delavcu izplačal regres brez upoštevanja delovnega časa določenega v pogodbi o zaposlitvi, od razlike obračunati in plačati prispevke za socialno varnost.

Preberite še:

Regres: Plačilo »na roke« ni dopustno, odpovedati pa se mu je mogoče tudi ustno
Delodajalec zamuja z izplačili plač, regresov, stroškov. Kaj storiti?

Do 2000 evrov globe, če regres ne bo na računih zaposlenih do 1. julija

Regres: Zaposlenemu poleg regresa pripada tudi odškodnina za neizkoriščen dopust

Pripravila: Anja Grahek


Komentarjev (3)

 • Petra grandovec 14. Decembra 2016 - 13:43 Odgovori

  Pozdravljeni
  Mene zanima ali mi pripada glede na skrajsan delovni cas celotem minimalen regres ali mi pripada samo polovicen

  Hvala za odgovor

 • TINA VELIKONJA 7. Julija 2017 - 10:10 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me , kako se obračuna regres, ker sem namreč zaposlena za skrajšan delovni čas, po 4 ure. Zaposlena sem 6 mesecev.
  Ali obstaja kakšen izračun,preko katerega bi izračunali do pravi znesek.

  Hvala za odgovor, Tina

  • Dominika Ahačič 12. Julija 2017 - 8:23 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Če imate sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, imate pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega ste pogodbo sklenili (razen, če delate skrajšan delovni čas zaradi starševstva, invalidnosti …). Če ne boste zaposlena celotno leto 2017, vam pripada sorazmerni del regresa – 1/12 za vsak mesec zaposlitve.

   Za več vprašanj glede regresa pa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja