Go to Top

Zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH – kako poteka postopek?

Zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH

Zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH je zaradi pomanjkanja kadra pogosta praksa slovenskih podjetij. Kakšni so pogoji? Kako poteka postopek zaposlitve? V kolikor potrebujete pomoč pri pridobivanju delovnih dovoljenj, imamo v našem podjetju tudi oddelek, ki se ukvarja s storitvami za tujce. Tujcem pomagamo pri ustanovitvi podjetij v Sloveniji, prav tako pa lahko vam nudimo pomoč pri pridobivanju delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje. Če bi potrebovali naše storitve, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kaj je potrebno za zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH?

Za zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH je treba pridobiti delovno dovoljenje. Tega izda Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. To delovno dovoljenje se upošteva kot soglasje k enotnemu dovoljenju za prebivanje, ki ga izda upravna enota. Za zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH ima Slovenija sklenjena bilateralna sporazuma. Od 1.3.2013 velja Sporazum o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Od 1.9.2019 pa je v veljavi Sporazum o zaposlovanju med Slovenijo in Srbijo. V sporazumih so določeni pogoji in postopek zaposlovanja ter pogoji in postopki za izdajo dovoljenja, ki omogoča zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH v Sloveniji.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Je znanje slovenskega jezika pogoj za dovoljenje za bivanje?

Predhodno sodelovanje s službami za zaposlovanje v Srbiji in BiH

Zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH je možna le s predhodnim sodelovanjem s službami za zaposlovanje v Srbiji oz. BiH. Slovenski delodajalec lahko s pomočjo zavoda v Srbiji oz. BiH poišče brezposelne kandidate v omejenih državah. Lahko pa ima že izbranega kandidata ter za potrditev kandidata vključi zavod Srbije oz. BiH. Služba za zaposlovanje v Srbiji ali BiH preveri, če kandidati izpolnjujejo zahtevane pogoje in so pripravljeni sprejeti ponujeno zaposlitev. Zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH je možna za državljane teh držav:

  • če je državljan BiH ali Srbije prijavljen pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v Srbiji ali BiH kot brezposeln in je starejši od 18 let;
  • če na trgu dela v Sloveniji ni ustreznih domačih kandidatov za ponujeno prosto delovno mesto;
  • če delodajalec izpolnjuje zakonske pogoje za zaposlitev tujca.

Obstajajo pa tudi izjeme, za katere sporazuma ne veljata. Glede teh vam lahko svetujejo naši svetovalci, ki se ukvarjajo s storitvami za tujce. Za ponudbo za svetovanje lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Postopek za zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH

Delodajalec pri ZRSZ prijavi prosto delovno mesto na obrazcu PDM-KTD. Če ima delodajalec že izbranega kandidata, se lahko sočasno s prijavo vloži vloga na obrazcu TUJ-BIH_1 ali TUJ-SRB_1 skupaj s Prilogo 2. Če kandidata še nima izbranega se te vloge oddajo po zaključku izbora kandidatov in sklenitvi pogodbe o zaposlitvi. Pogodbo delodajalec pošlje službi za zaposlovanje v BiH ali Srbiji, kjer jo lahko izbran kandidat podpiše. Služba iz BiH ali Srbije sklenjeno pogodbo skupaj z zahtevano dokumentacijo pošlje delodajalcu in ZRZS. Pogodba o zaposlitvi mora biti sklenjena najmanj za eno leto. Spreminjanje pogodbe o zaposlitvi ni dovoljeno, potem ko je na podlagi predložene pogodbe izdano delovno in bivalno dovoljenje. Če potrebujete pomoč za zaposlitev delavcev iz Srbije in BiH, vam lahko pomagajo naši strokovnjaki z oddelka za tujce. Še podrobneje vam lahko razložijo o postopkih za pridobivanje delovnih dovoljenj oz. dovoljenj za bivanje v Sloveniji. Še podrobneje pa lahko naše storitve za tujce preberete v pogovoru z našo svetovalko Aljo Arko. Za več informacij smo dosegljivi na 01/600-1530 ter data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja