Go to Top

Pomanjkanje kadra v 2023 – v katerih poklicih bo manko?

Pomanjkanje kadra v 2023 bo v 99 poklicih

Pomanjkanje kadra v 2023 predvideva raziskava Poklicni barometer 2022. Ta je ocenila 182 poklicev. V katerih poklicih bo v Sloveniji pomanjkanje kadra v 2023, kateri bodo v ravnovesju in kateri v presežku?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Pomanjkanje kadra v 2023 bo v poklicih s področja šolstva, zdravstvene oskrbe, gradbeništva, gostinstva …

V okviru raziskave Poklicni barometer 2022, so na ZRSZ, pod drobnogled vzeli 182 poklicev. In sicer gre za napoved dogajanja na trgu dela v prihodnjem letu. Napoved kaže, da bo pomanjkanje kadra v 2023 v kar 99 poklicih. To je sicer devet manj kot jih je Poklicni barometer predvidel za leto 2022. Med njimi bodo učitelji, vzgojitelji, bolničarji negovalci v zavodih, zdravniki specialisti, zdravniki specialisti splošne medicine, zdravstveni strokovnjaki, zobozdravniki, zidarji, natakarji, mesarji, peki, kuharji, pravni strokovnjaki

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Razlogi za pomanjkanje kadra v 2023 – kateri so?

Kateri pa so štirje najpogostejši razlogi za pomanjkanje kadra v 2023?

  • Kandidatov v tem poklicu ni oz. jih je premalo.
  • Kader je premalo usposobljen (nima ustreznih kompetenc, znanj, sposobnosti, licenc, izpitov, ipd.).
  • Delovni pogoji (plača, neugoden delovni čas, težko fizično delo, ipd.) odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih.
  • Strukturni dejavniki (povprečna starost brezposelnih oz. iskalcev zaposlitve, dolgotrajna brezposelnost ipd.).

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

V 46 poklicih bo vzpostavljeno ravnovesje

Poleg tega, da Poklicni barometer 2022 napoveduje pomanjkanje kadra v 2023, pa za 2023 napoveduje tudi poklice, v katerih bo vzpostavljeno t.i. ravnovesje. To pomeni, da bodo potrebe delodajalcev v skladu s ponudbo na trgu dela. Takšni poklici bodo na primer ekonomisti, frizerji, hotelski receptorji, prodajalci, špediterji ipd.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Če bo v večini poklicev pomanjkanje kadra v 2023, ga bo v nekaterih celo preveč!

Zadnja izvedba Poklicnega barometra ne kaže samo na pomanjkanje kadra v 2023, ampak napoveduje tudi to, da bo v nekaterih poklicnih skupinah prišlo do presežka delavcev. Najbolj opazna sprememba v primerjavi z lanskim letom se nanaša na poklice s področja posredovanja informacij v klicnih centrih, prodaje po telefonu ter s področja dostave. Za te poklice so lanskoletne napovedi predvidevale primanjkljaj. Letošnja napoved pa kaže na to, da bodo ti poklici v presežku. Med drugim bodo v presežku tudi naslednji poklici: nabavni referenti, posredniki za zaposlovanje, telefonisti, uradniki v statistiki, financah in zavarovalništvu, blagajnikov in prodajalcev vstopnic ter delavcev za ročno pakiranje in preprosta prekladalna dela.

Celoten seznam vseh poklicev, za katere je predvideno pomanjkanje kadra v 2023, ravnovesje in presežek lahko najdete na tej povezavi. Tam lahko preverite tudi podatke po posameznih območnih službah.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja