Go to Top

Zakonodaja – večje spremembe in zagate – bi kaj izboljšali vi?

Zakonodaja se je v zadnjem letu hitro spreminjala, DATA d.o.o. je “kljubovala” spremembam

Zakonodaja je zadnje leto belila glavo marsikateremu podjetniku. Od davčne reforme, retroaktivnih davčnih olajšav do omejitev delovanja upravnih enot. Na srečo smo pomagali premostiti marsikatero podjetniško težavo našim strankam podjetja DATA d.o.o.! Je zakonodaja tudi vam povzročala težave? Katera?

Informativni izračun plače

Zakonodaja in zmeda s oproščeni prispevki, ki (po najnovejših navodilih) niso prihodki!

Oprostitev prispevkov je zakonodaja omogočala v času zaprtja države in ta boniteta ni ostala spregledana s strani podjetnikov. Marsikateri je to možnost izkoristil in že leta 2020 se je prav ta izkazala za problematično. Oprostitev se je namreč pri normirancih smatrala za prihodke in bila tako obdavčena. FURS je po premisleku opredelil do izvzetja iz obdavčitve kot enkratno izjemo. Letos je Finančna uprava bržkone posegla po ponovnem izvzetju oprostitve iz obdavčitve.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Zakonodaja je dvignila splošno olajšavo pri dohodnini

Marsikateremu zaposlenemu sicer všečen dvig splošne olajšave, je računovodjem dvignila lase. Ne toliko zaradi potencialno višjih plač, temveč ker je zakonodaja vplivala na že obračunane in tudi izplačane plače. FURS in zakonodaja sta se sicer pokorila tako, da bo razlika upoštevana pri dohodninskem poračunu za leto 2022.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

pravno svetovanje

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Še tudi druga zakonodaja, ki je letos delovala retroaktivno

Marčevska dohodninska reforma je vplivala tudi na druge vrste prihodkov, kot le plače. Znižala se je med drugim obdavčitev oddajanja premoženja v najem. Namesto 27,5 % je sedaj 15 %. Nižji so tudi normirani stroški v primeru oddajanja premoženja v najem.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

DDV zakonodaja je olajšala trgovanje s tujino prek uvedbe VEM-OSS

Davčnim zavezancem, ki delujejo na področju EU, je vsekakor olajšala delo zakonodaja za uvedbo t.i. sistema »VEM-OSS«. Ta sistem je v svoji najnovejši različici olajšal čezmejno prodajo vseh storitev med podjetji in končnimi potrošniki, ki se opravljajo med državami članicami. Nanaša se sicer le na tiste zavezance, ki izvajajo prodajo na daljavo v državo članico, kjer ponudnik nima svojega sedeža. Sistem se vnaprej uvaja tudi za prodajo v tretje države in uvoz iz tretjih držav za blago nizke vrednosti. Dobrodošla sprememba, predvsem za majhne zavezance, kot so s.p.-ji, saj je birokratizacija pred uvedbo tega sistema ponudniku vzela predvsem izredno veliko časa.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Zakonodaja (preveč) močno okrnila delovanje upravnih enot

Samo zakonodaja bi lahko rešila zagate, ki so jih bili deležni na upravnih enotah. Problematika oddajanja vlog za pridobitev delovnega dovoljenja in dovoljenja za bivanje je za osebe, brez takšne pomoči, kot jo nudi naše podjetje DATA d.o.o., je po koroni postala toliko bolj problematična. Stik z večjimi upravnimi enotami, kot sta ljubljanska in mariborska, so za osebe skorajda nedosegljive. Povratnih informacij o stanju vloge tako vlagatelju ni na voljo več mesecev. Za nekoga, ki ni vešč zahtev in poteka postopka je to lahko posebej obremenjujoče. Tudi ugotavljanje stanja vlog je v določenih trenutkih nemogoče. Temu je tako na račun dejstev, da referentov ne prerazporejajo v primeru njihovih odpovedi ali bolniških odsotnosti. Reševanje vlog za pridobitev delovnega dovoljenja je tako lahko izredno dolgotrajno. V neki meri hvale vredna spremembe načina dela ostaja možnost oddaje popolnih vlog preko pošte. Zakonodaja namreč dovoljuje da vlagatelj pridobi termin za fizično oz. osebno oddajo vloge šele čez 3 mesece.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Interventna zakonodaja v splošnem …

Interventna zakonodaja je tudi predstavljala pravcato preizkušnjo za podjetja, ki so jo hotela upoštevati. Problematična je bila predvsem dvoumna razlaga vsebine. Problemi so bili razvidni tudi pri drugačni interpretaciji FURS-a od tiste razlage, ki je prišla od vlade. Stranke računovodskih storitev DATA d.o.o. so imele prednost pri koriščenju naših pravnih storitev in tako imele olajšan postopek vlaganja vlog iz interventne zakonodaje, kot tudi pri tolmačenju besedila zakonodaje. Če bi tudi vi potrebovali katero od naših storitev, smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja